НОВИНИ

Подводница ще търси "черните кутии" на египетския самолет в Средиземно море

Египет изпрати подводница за търсенето на останките от пътническия самолет, който падна в Средиземно море на път от Париж за Кайро с 66 души на борда. Причината за трагедията още не е установена, следствието предупреждава срещу прибързани заключения и очаква отговорите от черните кутии.

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 22.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Всичко открито от самолета се събира в склад на египетската армия, а след това ще бъде транспортирано до летището в Кайро за подробен анализ. В първото си публично изявление след трагедията президентът на Египет заяви, че се разглеждат всички възможно сценарии за причините.

Абдел Фатах ас Сиси - президент на Египет: Затова не трябва да се фокусираме върху една отделна възможност. Полагаме усилия. Не е тайна, че Министерството на петрола има подводница, която може да слезе на дълбочина до 3 хиляди метра. Тя беше дислоцирана в района на издирването.

Претърсваният район в Средиземно море е с дълбочина между 2 400 и три хиляди метра, което е на предела на откриваемостта на черните кутии от повърхността. Сигналите за дим в самолета, изпратени от автоматизираните бордови системи, подхраниха допълнително спекулациите около странните маневри наляво и надясно и рязката загуба на височина преди изчезването на машината. Авиационни експерти припомнят, че на А320 всичко работи с електричество - от управлението и комуникациите, до тоалетната.

Тим ван Беверен - авиационен експерт: Ако сте обучен пилот, имате проблем като пожар и сте без комуникации, ще напуснете незабавно въздушния коридор и ще се спуснете възможно най-бързо за приземяване. Това са мои предположения, но според мен пилотът се е опитвал да потопи самолета във водата.

Първоначалният доклад на комисията, разследваща катастрофата ще бъде публикуван до месец, обяви нейният председател. В документа ще залегнат всички известни факти към деня на обнародването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 80 души са загинали в свлачища в Шри Ланка
Над 80 души са загинали в свлачища в Шри Ланка
Шефът на Европол поздрави Борисов за успеха срещу печатница за фалшиво евро
Шефът на Европол поздрави Борисов за успеха срещу печатница за фалшиво евро