НОВИНИ

Подводницата "Слава" направи последното си плаване

Последната българска подводница "Слава" направи последното си плаване. Бойната машина беше изтеглена по вода от Военноморската база във Варна до Завода за стъкло в Белослав, където ще бъде превърната в музей. Плавателният съд е построен през 1962 година в бившия Съветски съюз и била гордост за военноморските ни сили.

bnt avatar logo
от БНТ
23:18, 29.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

На 1 ноември 2011 г. подводницата е свалена от въоръжение и е изведена от състава на флота, а с това се слага край на подводното плаване у нас. Подводничарството е мъжка професия и по време на дългите плавания, екипажът е работил в тежки условия.

К.п.д. Дарин Матеев, първият командир на подводница "Слава": 4 литра и половина на ден се полагат. Това е за ядене, за пиене, миенето - забравете за миенето. Справяхме се.

В изтеглянето на подводницата участваха 7 спомагателни плавателни съда и над 80 военнослужещи от флота. Плавателният съд измина около 30-километра през канала, който свърза Черно море с Варненското и Белославкото езеро.

Петър Дойкински: След много сложна маневра подводницата "Слава" беше въведена в новия ѝ дом до завода за стъкло в Белослав. Тук тя ще остане през следващите 9 години.
Кап. I ранг Камен Кукуров, последният командир на подводница "Слава": Операцията за мен мина нормално, без много рискови ситуации.

От тук нататък започва мащабна работа по реставрация на подводницата. Очаква се до 2 години да е възстановен автентичният вид на подводницата и тя да бъде отворена за посещения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето остава топло за сезона, но с валежи
Времето остава топло за сезона, но с валежи
Последният филм от Междузвездни войни бе изпратен на неизлечимо болен пациент
Последният филм от "Междузвездни войни" бе изпратен на неизлечимо болен пациент