НОВИНИ

Поезия превзе столичното метро

Стиховете на поети от 12 европейски страни посрещат пътниците на метрополитена на източния вход на станция Софийски университет. Инициативата се организира за втора година от Полския културен институт и "Литературен вестник".

bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 23.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

ворчеството на три поколения европейски поети ще бъде достъпно за читателите и от 40 пана в различни влакчета, движещи се по всички линии. Така заради проекта пътниците в софийското метро вече имат избор: дали да пътуват, вперили поглед в смартфона, или да четат поезия.

Ярослав Годун - директор на Полския институт в София: "Много хора ни питат: "Защо става дума само в метрото?" Ние мислим, че това е много важно. Да покажем на хората, че това може да бъде като един импулс за четене."
Проф. Амелия Личева главен редактор на "Литературен вестник": "Надявам се да се зачетат, надявам се да видят, че поезията не е нещо което е "за избрани" или за някакъв много тесен кръг."

Сред стиховете има и българска поезия. Тя е представена с "Розата на ветровете" на поетесата Федя Филкова.

Федя Филкова – поетеса: "От една стана много се радвам, от друга страна изпитвам и неудобство, тъй като съм сред такива големи имена като Чеслав Милош, голям европейски и световен поет, чешкият поет."

Пътуващите с метро ще имат шанса, да отидат със стих към работното си място или у дома, повече от месец, защото паната със стихове ще останат във вагоните на подземната железница до 3-ти декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция ще задели един милиард евро за най-бедните
Гърция ще задели един милиард евро за най-бедните
Италианското правителство е готово за преговори с Венето и Ломбардия
Италианското правителство е готово за преговори с Венето и Ломбардия