НОВИНИ

Поглед към "умните" градове на бъдещето

София е един от градовете в световен мащаб с най-много стартиращи компании в ИТ сектора и е на трето място в Европа по тези критерии. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на конференцията "Tech City - Поглед в бъдещето". По време на срещата между бизнеса и представители на различни български общини бяха представени и проекти, които могат да превърнат градовете в "умни", да улеснят комуникацията между институциите и да повишат сигурността.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
18:36, 04.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Вече има разработени нови технологии, които позволяват цели градове да бъде управлявани само с един бутон.

Това е оперативен център за управление. Градът е Пекин. Тук в реално време може да бъде проследено какво се случва в целия град, включително икономическия индекс, трафикът и качеството на въздуха.

Икономическите индекси показват размера на Брутния вътрешен продукт, нивото на доходите на населението и данни за състоянието на трите икономически сектора. Системата предоставя и данни за трафика, които включват средната скорост на превозните средства, както и информация за полицейските коли, пожарните и линейките - къде се намират в момента и колко от тях са на разположение.

Едуин Дийндър: "Да речем, че нещо се случи в голям парк. Например терористичен акт, с 20-25 ранени. Полицията блокира района на парка и затваря достъпът към него. Платформата позволява на медицинските екипи бързо да изчислят маршрута си. Тя съдържа и медицинските картони на ранените. Лекарите лесно могат да преценят кой за какво болнично заведение е и има ли то капацитета да го поеме. Чрез нея лекарите могат дори да видят дали в болницата има налична кръв от необходимите кръвни групи. Това пести време в извънредни ситуации."

Системата за управление на градската среда съкращава в пъти времето за комуникация не само между институциите, но и с хората. Тя съдържа и база данни от видеокамерите в града и може да помогне при издирването на хора. Освен да улеснява властите за взимането на решения при извънредни ситуации, тя може и да предвижда някои от тях. Оперативният център обединява изключително обемна информация за целия град и позволява тя да достига до хората чрез техните смартфони, дори преди да е излязла в медиите.

Иновативните решения в София - като умните светофари, управлението на отпадъците и започналата дигитализация на музейни експонати и книги донесе на града и кмета Йорданка Фандъкова почетна грамота. За превръщането на София в "умен" град тя беше наградена от посланика на Холандия у нас Том ван Оорсхот

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Имаме вече няколко кръстовища, в които се дава предимство, ако автобусът, трамваят или тролеят закъсняват. До края на годината системата трябва да обхване всички 180 кръстовища и разбира се предимство се дава за линейките и пожарните."

Кметът Фандъкова каза, че внедряването на иновационните технологии в града продължава. А за някои от тях ще почерпим опит от миналогодишната европейска столица на иновациите -Амстердам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха източния некропол на антична Сердика
Откриха източния некропол на антична Сердика
Доналд Туск: ЕС с допълнителни мерки за финансиране на охраната на границата
Доналд Туск: ЕС с допълнителни мерки за финансиране на охраната на границата