Днес в село Байлово е погребението на дядо Добри. Гробът му ще бъде в двора на църквата " Св. Св. Кирий и Методий" и само на няколко крачки от малката къщичка, в която той толкова години живя като аскет и безсребърник. Дядо Добри почина във вторник на 103 години.

© снимка: БТА / АРХИВ
Прощаваме се с дядо Добри

Прощаваме се с дядо Добри

Днес изпращаме към вечния му път Дядо Добри. Погребението ще бъде в родното му село Байлово. Хората го познаваха като "Божия странник", "Безсребреник...

В 8:00 часа сутринта в църквата започна заупокойна литургия в памет на "светеца от Байлово". Продължи и поклонението пред дядо Добри.Тялото му беше изложено в храма още във вторник вечерта, но и днес идваха хора да се поклонят пред него, да запалят свещ за упокой на думата му и да оставят цвете.

След литургията беше отслужено и опело от Тивериополския епископ Тихон, който преди няколко години обяви, че дядо Добри е най-големият дарител на катедралния храм "Св. Александър Невски" . "Светецът от Байлово" ще остане в сърцата на хората със своето себеотрицание и любов към Бога!


По човешки скърбим за края на земния път на дядо Добри, се казва в изявление на българския патриарх Неофит. Вярваме че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Нека споменът за него ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, се казва още в изявлението.

Почина дядо Добри

Почина дядо Добри

На 103 години почина дядо Добри - най-щедрият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски". Хората го познаваха като Божия странник, Безсребреник...