НОВИНИ

Погребаха петима от загиналите при взрива в Хитрино

Петима от седмината загинали при взрива на цистерна в шуменското село Хитрино бяха изпратени от българи и турци с религиозен ритуал пред най-големия мюсюлмански храм у нас Томбул джамия в Шумен. На церемонията присъстваха заместник-председателят на ДПС Четин Казак, лидерът на ДОСТ Лютви Местан, депутати и местни политици. Десет имами прочетоха молитвите, след което телата на загиналите бяха изпратени за погребения в селата Боян, Черна и Страхилица.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
11:30, 12.12.2016 (обновена)
5033
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Загиналите са Тамер Юсуф, Дениз Юсуф, Акиф Рагуп, Фейме Алайдин и Ханифе Али. Самоличността на другите две жертви ще се установи с ДНК.

Заради принудителната евакуация и ограниченията за влизане в Хитрино, които засягат и гробищния парк, се наложи жертвите да бъдат погребани в съседните села.

Според мюсюлманските традиции покойникът трябва да бъде погребан в деня на своята смърт преди да залезе слънцето. Канонът трябваше да бъде нарушен заради течащото разследване, което изискваше да се направят аутопсии.

Севджан Акиф: "Познавам всеки един жител на село Хитрино. Знам къде живее, колко човека са в къщата, от кое село са дошли…. и просто ми е много тежко, защото всеки ден се виждах с тези хора."

Акиф и Фейме останаха под руините на къщата, която бе в епицентъра на взрива. Били работно и грижовно семейство с мечти за двете си момичета. Всички, които ги познават, бяха днес в село Боян, родното село на Фейме.

Ведат Мехмед: "С хубаво, с какво ще я запомним. Хубави хора бяха, ние даже от дете се познаваме.Той в ЖП работеше."
Нида Мехмед: "Скръбта ни е голяма . 20 и няколко години заедно работихме."

Приятелката на 18-годишния Дениз написа в социалните мрежи "Любов моя, бяхме ръка за ръка и галих косата ти в моите сънища. Но ти ме остави и си отиде!". Двамата били заедно от няколко месеца, а любовта била силна. Учителите на Дениз от Механо-техникума разказаха, че бил тихо и скромно момче, чийто смях няма да се чува вече в класната стая. Младежът бил изваден изпод развалините в много тежко състояние, но по-късно издъхнал. Днес той и баща му бяха погребани в село Страхилица. Селската фурна в Хитрино пламнала час преди да приключи смяната на Анифе и тя останала в капана на огъня.

Шерахеддин Ахмед: "От жена ми няма помен. Изгоря вътре.. и я няма вече. Няма помен от нея."

Хората в Хитрино се питат как ще продължат да живеят и как ще излекуват душите си след трагедията.

Снимките от прощалния ритуал в Шумен са на Красимир Крумов от вестник "Монитор"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителни организации помагат на пострадалите в Хитрино
Благотворителни организации помагат на пострадалите в Хитрино
Петър Москов: Двама пациенти от Хитрино са с опасност за живота
Петър Москов: Двама пациенти от Хитрино са с опасност за живота