Тленните останки на френския рок изпълнител Джони Холидей бяха посрещнати късно снощи от опечалени фенове на карибския остров Сейнт Бартс – райско кътче, където певецът милионер имаше къща и пожела да бъде погребан там. Звездата, която почина в сряда на 74 години от рак на белия дроб, пожела да бъде положен в земята на Сейнт Бартс за разочарование на някои негови почитатели, които биха предпочели гробът му да е на по достъпно място. Ковчегът пристигна на острова с Боинг-757 с 62 пасажери, между които вдовицата на Холидей - Летисия и двете ѝ деца, които днес участваха в траурна церемония в тесен кръг.

© БТА
Почина легендарният френски певец Джони Холидей

Почина легендарният френски певец Джони Холидей

Най-голямата рок-звезда на френскоезичния свят Джони Холидей си отиде на 74 години след битка с рак на белите дробове. Смъртта застигна френския Елвис...

Няколкостотин почитатели на Холидей, някои пропътували разстоянието от Франция, се събраха пред погребалния дом, където беше поставен ковчегът на рок легендата. Само преди два месеца остров Сейнт Бартс пострада жестоко от урагана Ирма.

Един по един, опечалените преминаваха край белия, покрит с цветя ковчег, за да си вземат последно сбогом, някои дори снимаха, други отпиваха от кенчета бира. Мнозина от присъстващите бяха облечени в бяло – традиционният цвят за оплакване на мъртвите в Карибския регион.

„Той идваше в магазина ми, беше ми скъп”, каза жител на Сейнт Бартс и добави, че страда при гледката на ковчега.

Жан-Пиер и Шантал – фенове с фланелки с лика на Джони Холидей, пътуваха 8 часа от Париж, за да видят идола си в тропическия рай. 54-годишният ветеран Фред Бутон каза, че е искал да бъде с него до самия край, защото Холидей е бил човек, който се е раздавал.

Осъждан преди години за това, че е изпълнител на рок енд рол, който покварява младите, Холидей се превърна в културна икона за Франция.

Със залепена на устните цигара, той очароваше Франция в продължение на 5 десетилетия със зрелищните си сценични изяви и също толкова колоритния си личен живот, а всяко следващо поколение го преоткриваше.

Смъртта на Холидей отприщи скръб, която може да бъде сравнена само с тази след смъртта на Едит Пиаф.

Холидей ще бъде погребан в малко гробище край брега, популярно сред любителите на сърфа.

„С разбито сърце трябва да свикна с факта, че днес Джони ще бъде погребан”, каза първата съпруга на певеца – певицата и актриса Силви Вартан. „Мъчно ми е, че сега Джони ще бъде толкова далеч от всички нас, които толкова го обичахме”, добави Вартан.

​Франция се сбогува с Джони Холидей

​Франция се сбогува с Джони Холидей

Хиляди почитатели съпътстваха траурното шествие до катедралата Мадлен в Париж. Сред опечалените бяха политици, журналисти, кино звезди, първата съпруг...