Керч се прости със 17 от загиналите 20 души при нападението в местния колеж в сряда. Повече от 30 хиляди души присъстваха на траурната церемония на централния площад в града. Останалите трима ще бъдат погребани по родните си места, извън Кримския полуoстров. Местни медии предаваха панахидата на живо.

Часове преди началото на траурната церемония на площада започнаха да се събират хора, за да кажат последно сбогом на учениците и служителите от местния колеж.

17-те ковчега бяха внесени на площад Ленин от служители на министерството на извънредните ситуации, и положени на специално подготвени маси. Панихидата беше отслужена от местния митрополит. Заупокойна молитва прочете и главният имам на града, защото едно от загиналите момчета е мюсюлманин.

- "Съболезнования на семействата, на майките. Такава мъка не може да се опише и преживее..."
© БТА

Разходите по погребенията се поемат от бюджета на Крим. Семействата на загиналите ще получат по един милион рубли, а тези на ранените по 500 хиляди. Мотивите за нападението, извършено от 18 годишния Владислав Росляков, все още се търсят. Криминалисти продължават да събират улики, иззети са досиетата му от колежа и военните комисии, разпитани са хора, с които е контактувал.

© БТА

Стана ясно, че законно притежаваното оръжие е съхранявал по всички правила - в специален сейф в дома си. Не е ясно обаче от къде е имал пари за него, както и за пушката, защото семейството не е било заможно. Посмъртно ще му бъдат направени психологична, психиатрична експертиза и графологичен анализ.

© БТА