НОВИНИ

Погром в белгийското министерство на правосъдието

Демонстрации и погром в белгийското министерство на правосъдието. Протестиращи белгийски надзиратели нахлуха в сградата и се наложи да ги усмиряват специални части с палки и сълзотворен газ. Пострадали няма, но материалните щети са значителни. Служителите в затворите в Белгия се противопоставят на правителствената реформа в сектора.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 17.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Служителите в затворите в Брюксел и област Валония стачкуват от 25 април, но досега белгийското правителство не е отстъпило.

Джими Верлее, служител в затвора Форест в Белгия: "Искаме още хора. Правителството реши от 2015 г. да намали персонала в затворите с 10 процента. Това означава 700 души по-малко".

Недоволството се пренесе пред и в сградата на министерството правосъдието. Близо 1000 демонстранти нахлуха в сградата след като разбиха входната врата. Колегите им полицаи трябваше да използват палки и сълзотворен газа, за да ги изгонят.

Кун Генс, министър на правосъдието на Белгия: "Две жени от приемната още са в шок. За щастие не е имало физическо насилие, но протестиращите причиниха материални щети. Министерството на правосъдието няма да работи няколко дни, това не е добре".
;

Министърът заяви, че е решен повече от всякога да проведе реформата. Тя засяга реда на работа в затворите, пенсионирането и наемането на нови служители. Предложение за споразумение със синдикатите беше отхвърлено миналата седмица, но преговорите ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пункт замърсява улици в столичния квартал „Люлин 4“
Пункт замърсява улици в столичния квартал „Люлин 4“
Лютви Местан: Без политически прояви и речи на празника на Джебел - 19 май
Лютви Местан: Без политически прояви и речи на празника на Джебел - 19 май