НОВИНИ

Поискаха постоянен арест за собственика на "Винпром Карнобат"

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за собственика на „Винпром Карнобат" Миню Стайков. Заедно с него обвинени в данъчни измами и пране на пари са и синът му и още шестима души.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:47, 07.09.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Трима от обвиняемите все още се издирват, сред тях е и синът на Миню Стайков - Стайко Стайков, за когото е издадена европейска заповед за арест. Също така стана ясно, че прокуратурата събира доказателства кой от двамата - Миню Стайков или Стайко Стайков, е ръководил престъпната група или пък и двамата са били ръководители. Освен в укриване на данъци, те неправомерно са източвали ДДС - чрез документи с невярно съдържание, за неосъществен износ към страни от ЕС. За целта са използвани 20 дружества, които са с легална дейност и поредица от кухи фирми.

Ангел Кънев, наблюдаващ разследването прокурор: Интересното е, че се откриха печати, включая на контролирани кухи фирми, дори и на банка, която оперира на територията на страната. Печат бе намерен в апартамента, обитаван от собственика на счетоводната къща, която обслужва основните дружества, който, забележете, е със средно образование и е бил пазач на една складова база, в която се е държало алкохол на тия дружества, преди да се издигне на това ниво. Човекът сам е заявил, че няма експертен потенциал да разбере нищо по счетоводство и счетоводната дейност, която ръководи.
Даниела Начева, и.д. ръководител на Специализираната прокуратура: Установили сме и парични потоци с неустановен произход. Тоест дружествата фактическо лицето, което управлява и контролира тези дружества, паралелно с това извършва - такива са ни доказателствата, - нелегалната дейност с производството на тютюн във фабриката, която установихме. Имаме информация, че това е ставало и на други места, като съответно тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни форми на трансфери и заемане на средства между свързаните фирми.
;;;

Разследването тръгва от установяването на нелегална фабрика за производство на цигари в Карнобат, която според разследващите е работила в много висока степен на секретност, дори не е била привързана към електрическата мрежа, захранвана е от генератори. Работниците в нея не са имали право да излизат извън фабриката.

В групата е участвал и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат, като за него също ще бъде поискана мярка за неотклонение "задържане под стража" в рамките на днешния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите след земетресението на остров Хокайдо
Расте броят на жертвите след земетресението на остров Хокайдо
102 години от Добричката епопея
102 години от Добричката епопея