НОВИНИ

Съдът в Добрич решава мярката за неотклонение на Желяз Андреев

Окръжният съд в Добрич решава днес за мярката за неотклонение на Желяз Андреев, когото САЩ поискаха да екстрадираме. Българинът беше задържан по искане на прокуратурата в Маями. Обвинението поиска временното му задържане под стража до 60 дни, докато започне по същество делото за екстрадицията на Андреев.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
12:07, 11.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Заседанието по делото за мярката за неотклонение на Желяз Андреев продължи около час и в момента съдът се е оттеглил, за да вземе решение. То ще бъде обявено в 13.00 часа днес.

Арестът на Желяз Андреев е във връзка с разследване, което се води в Маями срещу 11 души, петима от тях са българи. Но засега е ясно, че само срещу Желяз Андреев има повдигнати обвинения. Обвиненията са за "измама към държавата и експорт на стоки без лиценз".

Според американското законодателство тези обвинения могат да донесат на Андреев лишаване на свобода до 20 години. Според българското законодателство той също носи наказателна отговорност и също може да бъде осъден.

Това, което стана ясно в съдебната зала - днес Желяз Андреев имаше възможността да обясни какво точно е правил в тази американска компания, която е имала клон в София. Още с постъпването си на работа там са му предоставили списък с фирми, с които е трябвало да работи. Една от тези фирми, на която е продавал авиочасти, всъщност е сирийските авиолинии. За тях САЩ твърдят ,че имат връзки с терористични организации и извършват терористична дейност. Именно заради това Андреев попада в полезрението на американските власти.

По искане на защитата в залата беше допусната да даде показания и приятелката на Андреев и негова бивша колежка в тази фирма. Тя потвърди, че по времето, в което са работили там , никой от техните преки началници не им е правил инструктаж, че те трябва да следят за някакви регулации. никой не им е казал, че има забранени, с които не трябва да търгуват.

Вижте във видеото какво споделиха пред камерата на БНТ семейството на Желяз и неговите адвокати


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания излязоха на протест срещу реформите в ТЕЛК
Хора с увреждания излязоха на протест срещу реформите в ТЕЛК
Бисер Петков е готов да продължи диалога с протестиращите срещу реформите в ТЕЛК
Бисер Петков е готов да продължи диалога с протестиращите срещу реформите в ТЕЛК