НОВИНИ

Показаха Самарското знаме

Само на националния празник, Военно-историческият музей в София показва оригинала на Самарското знаме. Най-голямата светиня на българското освобождение, обикновено знамето се експонира само на юбилейни годишнини от Руско-турската освободителна война. Сега поводът е 100-годишнината на музея. Благой Цицелков и оператора Миглена Гайдарова, разказват неговата история. Вижте я!

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
13:21, 03.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Изработено е в руски манастир в град Самара, за да участва в Априлското въстание. Не успява обаче да стигне навреме за боевете. Жестокостите при потушаването на въстанието, приковават вниманието на Великите сили. Правят се опити за дипломатическо решение на българския въпрос. Неуспешни. Русия иска да реши въпросът с война. Определя се, неизползваното знаме, да води войниците в Руско-турската освободителна война.

Знаме - свидетел на истински героизъм. За това е и единственото наградено с Орден за храброст. След освобождението участва и в Сръбско-българската война. Достоен символ за поклонение в днешния ден.

Соня Пенкова, директор на НВИМ: Един експонат, който всички познаваме. За трети път показваме в последните 15 години, той не представян в нашата експозиция.

Причината - пази се хранилището на музея, далаче от атмосферни влияния и светилна. Цветовете му днес са избледнели. През 60-те години на 20 век знамето претърпяло неадекватни реставрации от учени на СССР. Сега е в добро състояние.

В същото хранилище са пази и една история, която я няма в учебниците. Пропусната от недоглеждане или от хроничния ни проблем да забравяме. Замисляли ли сте се кой, кога, как и защо създава българския трикольор? Създаването му преплита три държави, две короновани глави, едно 14 годишно момиче, бащина заръка, любов и надежда за свобода. Местим се точно 140 години назад във времето.

Вижте и прякото включване на Благой Цицелков в сутрешния блок "Денят започва" с още за тази необикновена история

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 март - националният празник (фотогалерия)
3 март - националният празник (фотогалерия)
Тържествата за 3 март в София
Тържествата за 3 март в София