Работилница за преработка на пластмаса във Варна показва пред ученици и студенти достъпни начини за рециклиране на пластмасови бутилки и капачки. Проектът е на Община Варна и на сдружението „Зелени мотиви", основната му цел е обучението на млади хора как да намалят количеството пластмаса, която попада в природата.

Варна

Капачката става на чипс, чипсът - на паста, а пастата - на пумпал. Рецептата е на ентусиастите от „Зелени мотиви", които показаха как работят първите им машини за рециклиране на пластмаса. Третокласникът Дамян беше първият им асистент.

Дамян Димов: Може да се изработят от стари неща нови неща и така да се обработват много. Да не замърсяваме и да хабим по-малко предмети и нашата общност да е по-добре.

За бутилките също има алтернатива.

Здравко Василев, председател на велоклуб „Устрем" 1993: Има макетно ножче, Т-образен профил. Това е нещо, което аз изобретих за регилиране на ширината, това е шпилка. Тоест, материалите струват под пет лева.

След нарязването лентата може да се навие на спирала с обикновен сешоар.

Здравко Василев, председател на велоклуб „Устрем" 1993: При хората, които се занимават с кабели и електроника, това е много удобно средство за групиране на кабели.

В „Зелени мотиви" вече сглобяват и машините за нишки от пластмаса и за пресовани предмети, а следващата им амбиция е да направят „мастило" за 3D принтер.