Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше арестувана показно в центъра на София. По обед маскирани служители я свалиха от лекия ѝ автомобил на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ пред Министерството на спорта. По непотвърдена информация у Иванчева е открита голяма сума пари. Тя стоя часове наред с белезници на улицата.

Зрелищният арест беше заснет от наш репортер.

В автомобила на Иванчева бяха открити четири или пет различни чанти, предаде репортерът на БНТ Явор Симов. Наложи се всеки един документ, намерен в тях, да се опише в протокол, който е част от процесуално-следствените действия. В един момент бяха открити и банкноти в евро, които трябваше да бъдат описани по надлежния ред, за да послужат след това като доказателство пред съда.

Процесуално-следствените действия на място продължават още, но след като заваля дъжд, те бяха преместени в сградата на Министерството на младежта и спорта. Двете задържани - кметицата на район „Младост“ и зам.-кметът са в сградата на министерството и се запознават с материалите по разследването, а разпитите им продължават.

Арестът на Десислава Иванчева е заради подкуп за разрешително за строеж

Арестът на Десислава Иванчева е заради подкуп за разрешително за строеж

Арестуваха кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева заради поискан подкуп. По неофициална информация тя е задържана със 70 хиляди евро.

Как протече арестът?

Около 13:30 ч. два автомобила на Комисията за борба с корупцията засичат колата, в която пътува Десислава Иванчева. Арестът става на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“. Часове след това районът остана отцепен за обиск на автомобила, а Иванчева на мястото с белезници.

Десислава Иванчева: Трябва да имам адвокат, нямам адвокат от 1 часа го чакам, намериха пари, запушват ми устата!

От прокуратурата съобщиха, че разследването е за корупционни престъпления в община „Младост“.

Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева (СНИМКИ+ВИДЕО)

Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева (СНИМКИ+ВИДЕО)

Двама арестувани пред Министерството на спорта в София. Операцията е по линия на противодействие на корупцията, научи репортерът ни Явор Симов. До мом...

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Оставете ни на спокойствие, утре ще ви обясними абсолютно всичко.

По неофициална информация Иванчева е арестувана с подкуп от 70 хиляди евро за издействане на разрешение за строителство, а сумата била само първата вноска от поискани 250 хиляди евро.

Върбан Върбанов, адвокат: Няма да коментирам такива твърдения, които идват от медиите, - а каква е вашата информация- само да ви кажа, ако бъде повдигнато обвинение тогава ще разберем за какво става дума. в момента може да е всичко.

Разследващите започнаха да броят банкнотите пред Спортната палата, но официална информация каква е сумата още няма.

От екипа на Иванчева обявиха, че парите са подхвърлени, за да бъде дискредитирана тя. Антикорупционната комисия извърши обиск и в сградата на община "Младост", а на служителите беше забранено да излизат от нея.

Петър Кърджилов, директор на отдел „Връзки с обществеността“ на община „Младост“: Подхвърлен е този сак с пари и се цели тя да бъде елиминирана като кмет в район "Младост" и въобще в политическия живот. Това е активно мероприятие нарочно нагласено и поръчано, тъй като г-жа Иванчева и нейният екип засягат строителните интереси на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция.

Кърджилов свързва ареста със сигнала, подаден от кметицата до прокуратурата за фалшифицирани документи за бъдещ строеж в квартала, както и с поисканото вето върху Закона за устройство и застрояване на София.

Кметът Фандъкова обяви, че до нея не са изпращани сигнали срещу Иванчева.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Сигналите, които съм получавала, са само за забавени преписки на административни дейности, които сме искали да бъдат по закон процедирани.
Кметът на Младост: ​Политическа игра е свалянето на доверието към мен

Кметът на Младост: ​Политическа игра е свалянето на доверието към мен

Политическа игра е свалянето на доверието към мен, каза кметът на столичния квартал Младост Десислава Иванчева.Вчера Иванчева изгуби подкрепата на хор...

Коя е Десислава Иванчева?

Десислава Иванчева стана известна през 2016 г., когато се яви като независим кандидат за районен кмет и спечели пред кандидата на ГЕРБ. Това се случи, след като в края на юли 2016 г. започнаха протести заради застрояване на зелени площи с активното участие на Иванчева.

След това тя се яви на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепена от партията на Георги Кадиев „Нормална държава“. Паралелно Иванчева е председател и на инициативния комитет „За зелен „Младост“, който събира подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района. В края на март Десислава Иванчева внесе сигнал до Софийска районна прокуратура за съмнения за фалшификация на документи от инвеститор. Става дума за одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж на 7-етажна сграда на ъгъла между ул. „Свето Преображение“ и ул. „Д-р Атанас Москов“.

Иванчева е известна с това, че не иска да не се допускат строежи, които са в разрез правата на гражданите. В началото на април кметът на Младост внесе в Президентството и искане за налагане на преработения Закон за устройство и застрояване на Столична община, защото според нея той дава зелена светлина на застрояване на зелените площи.

Кметът на "Младост" освобождава главния архитект на района

Кметът на "Младост" освобождава главния архитект на района

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева освобождава главния архитект на района. На пресконференция в БТА кметът Иванчева, експерти и граждани отново се...

От началото на задържането на Десислава Иванчева, ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев и неговият заместник продължават лично да наблюдават разследването. Другото, което разбрахме, е че е извършен обиск на апартаментите на задържаните.

По наша информация, все още няма повдигнати обвинения, тъй като по закон заподозрените могат да бъдат задържани за 24 часа, а за да им бъде удължен арестът, трябва да им бъде повдигнато обвинение. Това вероятно ще се случи в следващите часове. Не е ясно къде ще бъдат обвинени двете жени - или в Следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, или в някое от столичните районни управления.