НОВИНИ

За първи път показаха едно от скривалищата на Васил Левски във Велико Търново

За първи път във Велико Търново показаха едно от тайните скривалища на Васил Левски. То се намира в къщата на Христо Иванов - Големия, който бил най-верният съратник на Апостола в търновския регион

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:45, 18.02.2019
5769
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Христо Иванов - Големия, наричан още Войводата или Книговезеца бил от село Къкрина, но Левски го изпратил в Търново, за да организира революционни комитети. Историци разказват, че тук са идвали не само Левски, но и Матей Преображенски и Димитър Общи. Апостолът отсядал често в къщата на Христо Иванов - Големия, защото бил най-верният му съратник. Тук и до днес е запазено скривалището, където се е криел Васил Левски. Под стара дървена капандура се намира каменната стая, която е с размери 2 на 3 метра. Оттам по онова време тръгвал и таен тунел, който водел до река Янтра.

Дончо Бораджиев - собственик на къщата: Абсолютно в груб и неподправен вид е съхранено скривалището на Васил Левски. Според историците от университета в средата на по-миналия век е имало и тунел, който е отвеждал към реката. Затворен е тунелът, за съжаление, но скривалището си е тук.

Собствениците на имота се надяват да идват много хора и да усетят историческия дух, с който е заредена къщата.

Дария Тотева: Той е Апостол на свободата и е обиколил България четири пъти само за четири години, за да се опита да освободи България от турско робство!
София Белчева: Аз смятам, че децата трябва да са запознати не само на теория, но и да виждат местата, на които е бил.

Реставрацията на скривалището ще продължи, като идеята е да може да се слиза в него. Собствениците имат желание в къщата да се провеждат и открити уроци по история за деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Симов: Към момента БСП няма да се връща в парламента
Александър Симов: Към момента БСП няма да се връща в парламента
Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила
Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила