НОВИНИ

Показват автентични български носии в Карлово

В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни носии и накити от различни краища на България. Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова, която бе обявена за българка на годината през 2016 г. Изложбата се посвещава на Апостола на българската свобода и на всички алпинисти, в това число и на първия български алпинист изкачил Еверест - Христо Проданов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 10.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Първата носия била подарена на д-р Велкова от нейната баба. По-късно започва да колекционира народни носии, което се превръща в нейна страст. За всяка една от тях д-р Велкова събира информация как е изработена и кой я е притежавал.

Д-р Ваня Велкова: Носиите, които са в колекцията ми, за мен са като живи. За съжаление много неща са изгубени и не можем от никъде да ги научим например като за носията от Ветрен - никоя баба днес във Ветрен не може да ми разкаже как са зашивани тези стотици стъклени маниста на сукмана и никоя Баба днес не може да изработва тази фина дантела кенена на конски косъм.

д-р Велкова представи 25 автентични носии. Повечето от тях са от края на XIX век до първата половина на XX век. Най-старата е на близо 150 години и с нея са били посрещнати руските освободители на Дунава. Била ѝ е подарена от баба Минка Танковска от хисарското село Момина баня, която днес е на 83 години.

д-р Ваня Велкова: Първоначално майката на баба Мита не се е съгласявала, тя е била малко, крехко момиченце, много път, но в последствие тя се решава да изпрати детето с брат си към Дунава и там баба Мита е посрещнала руските освободители.

В колекцията ѝ все още няма носия от Добруджа, но д-р Велкова вярва, че предстои да я обогати с още една човешка история, изпълнена с любов към Родината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стационарни дрегери за алкохол – в какви случаи ще се използват?
"Стационарни дрегери за алкохол" – в какви случаи ще се използват?
Деца изоставиха новите технологии в Бръшлен
Деца изоставиха новите технологии в Бръшлен