Колекция от ръчно изработени фотоалбуми с дърборезба и разложки шевици показва за първи път в родния си град Разлог Благовеста Владимирова. Уникалната колекция бе представена в Историческия музей в града.

Разлог

Авторката усвоява тънкостите на дърворезбарското изкуство още като ученичка в техникума по дърворезба в Банско. Майка ѝ и баба ѝ пък я научили да изработва прочутата разложка шевица.

Благовеста Владимирова: За мен дърворезбата и шевицата са основните символи на българското домакинство. Мъжете са изработвали дърворезбата и са украсявали предметите, които са използвали в бита, а шевицата е везана от жените в сезона, в който не е имало толкова много работа навън.

Във фотоалбумите са представени най-характерните модели от разложките запески - „Лалелата", „Портите", "Звездица" и „Гюловете". Според писателя и журналист Бойка Асиова изложбата отразява самобитния дух и светогледа на хората от разложкия край.

Бойка Асиова - писател и журналист: Аз много искам да си представя първата жена, която е измислила първата запеска, как изглежда тя? Във всички случаи с вдъхновено лице.

Благовеста Владимирова сподели, че ще продължи да изработва фотоалбуми, за които обаче ще избродира шевици от други български фолклорни региони.