Любопитна изложба в Париж показва средства и методи на тайните шпиони. Експозицията беше посетена и от френския министър на отбраната Жан Ив Льо Дриан.

Прочутата шифровъчна машина Енигма, използвана от германците през Втората световна е на видно място в изложбата. Униформи, фалшиви бради и мустаци, оръжия, подправени паспорти, наръчници за прикритие, плакати - експозицията събира всичко от арсенала на шпионите. Тук е историята на тайните шпиони от Втората империя във Франция на Наполеон Трети до разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Кристоф Бертран, куратор на изложбата: "Изложбата показва начините на действие по време на мир и на война, в мирно време за защита на интереси, когато дипломатическите усилия не са ехфикасни и военната намеса е немислима и по време на война, когато е нужно врагът да бъде дестабилизиран преди намесата на армията".

Тук може да се види униформата на таен френски агент в Афганистан през 80-те години, както и униформата на паравоенния преводач Петер Фуерсте, работил за германската полиция по сигурността в Париж през 1943 - 44 година. Особено любопитен е паспортът на чехославашки агент, работил под прикритието на монахиня. Организаторите смятат, че изложбата е в тон със скорошни събития.

Кристоф Бертран, куратор на изложбата: "Изложбата идва в момент, когато Франция е преживяла терористични атаки".

Експонатите бяха разгледани и от френския военен министър Жан- Ив Льо Дриан. Изложбата "Тайни войни" продължава до 29 януари.