НОВИНИ

Покривът на катедралата във Варна се нуждае от ремонт

Покривът на варненската катедрала "Свето Успение Богородично" се нуждае от спешен ремонт. При всеки дъжд водата се стича от куполите и застрашава стенописите.

bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 18.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Катедралата "Свето Успение Богородично" е вторият по големина храм в страната след патриаршеския "Александър Невски", част от недвижимото културно-историческо наследство на България. При проливните дъждове през 2016 г. покривът му протече и оригиналните стенописи, изографисани под ръководството на Николай Ростовцев, пострадаха сериозно. Тогава централният купол беше ремонтиран спешно, но докато течеше реставрацията се откриха и други проблеми по покривната част. Стана ясно, че е необходим ремонт на целия покрив, какъвто не е правен от 40-те години на миналия век. Очакванията са общата сума за възстановяването да надхвърли 1 милион, но спешните работи могат да започнат, след като стана ясно, че църквата ще получи финансова помощ от правителството.

Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит: Двеста хиляди, защото ние не искахме да сме максималисти и поискахме толкова. Но разчитаме на дарители, разчитаме на наши средства. И си мисля, че Бог ще помогне. Аз не мога да не благодаря на това правителство, защото такива пари за църкви не са давани - да си го кажем както е. В случая - слава Богу, държавата откликна.

Строителството на храма е започнало през 1880 година и е издигнат за рекордните 6 години с така наречените публични средства - дарения, градска лотария, правителствен заем. 130 години по-късно и митрополит Йоан, и настоятелството на храма смятат, че е въпрос на чест за обществото ни той да бъде възстановен в пълния му блясък, а оригиналните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Турция няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън
Ердоган: Турция няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън
Почина Кофи Анан
Почина Кофи Анан