Европа е в знойната прегръдка на лятото. Рекордно високи температури се отчитат в Германия, Белгия, Франция. Какви са последствията от необичайните горещини и има ли алтернативни методи за разхлаждане - вижте от Теодора Гатева!

През последните дни фонтаните и парковете са сред любимите места на жителите и гостите на Париж. Изпепеляващите лъчи на слънцето обаче се оказват опасни не само за хората.

Покривът на катедралата Нотр Дам може да рухне, предупреждават специалисти. През април голяма част от него изгоря при пожар. От дървените греди не е останало почти нищо. Мазилката обаче е напоена с вода и до момента беше стабилна, обяснява главният архитект на реставрацията на катедралата Филип Вилньов.

Филип Вилньов, главен архитект на реставрацията на Нотр Дам: Това, от което се опасявам е, че връзките, зидарията, заради изсушаването, ще станат ронливи, ще изгубят структурните си качества, арката ще поддаде и ще рухне.

Прогнозите на синоптиците също не са обнадеждаващи - в следващите дни в Париж ще продължи да бъде много горещо.

В Холандия залагат на алтернативен метод за охлаждане на пътищата. В Роден, провинция Дренте, камиони хвърлят сол и солена вода. Обикновено процедурата се прави зимата, за да се предотврати заледяване. Когато обаче температурите са над 30, разтворът има обратен ефект. Солта поема влагата от въздуха и охлажда асфалта и той не става лепкав.

Надеждите са в близките дни температурите да паднат.

Жегата спря високоскоростните влакове в Западна Европа

Жегата спря високоскоростните влакове в Западна Европа

Операторът на високоскоростните влакове Thalys, свързващи Франция, Германия, Белгия и Холандия, обяви, че „спира продажбата на билети заради аномалнат...