НОВИНИ

Пол Райън бе преизбран за председател на Камарата на представителите на САЩ

Председателят републиканец на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън бе очаквано преизбран на този пост, с което се потвърждава позицията му на силния човек в Конгреса и привилегирован събеседник на Доналд Тръмп,

bnt avatar logo
от БТА
22:05, 03.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
пол райън преизбран председател камарата представителите сащ

Райън бе преизбран с 239 гласа срещу 189 гласа за демократката Нанси Пелоси. Той бе подкрепен от почти цялата група на републиканците.

46-годишният ултралиберален Пол Райън е изкарал по-голямата част от кариерата си в Конгреса, като оглавява долната му камара през октомври 2015 г. след бунт на ултраконсервативното крило на държащите мнозинството републиканци. Бил е и кандидат за вицепрезидент на САЩ през 2012 г.

Заедно с лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, Райън ще има за задача да прокара огромната законодателна програма на консерваторите, които досега се сблъскваха с президента демократ Барак Обама.

Отношенията на Райън с Доналд Тръмп са минали през силно променливи фази. По време на предизборната кампания той се разграничи от Тръмп заради езика му и предложенията му и определи някои от изказванията му като расистки.

Победата на Тръмп обаче промени нещата и двамата са загърбили разногласията си. Сега Тръмп и Райън обещават плодотворно сътрудничество, по-специално по приоритети като премахването на въведената от Обама реформа на здравното осигуряване и значително намаляване и опростяване на данъчното облагане.

Републиканците държат 241 места в Камарата на представителите срещу 194 за демократите. В Сената републиканците са 52, а демократите - 48.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас остава без парно от полунощ
Бургас остава без парно от полунощ
Тежка катастрофа на пътя Кирково-Златоград отне живота на трима души
Тежка катастрофа на пътя Кирково-Златоград отне живота на трима души