НОВИНИ

Ограничават полетите над Барселона до 2 октомври заради референдума

Полетите над Барселона ще бъдат ограничени от днес до втори октомври заради референдума за независимост на Каталуния. Това реши министерството на развитието на Испания. Тази мярка няма да се отрази на работата на международното летище на Барселона.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
17:58, 29.09.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Два дни преди допитването забранено от Конституционния съд на Испания, в Барселона и Мадрид позициите остават непримирими. Каталунските власти обявиха, че ще има над 2300 секции, привърженици на идеята за независимост се готвят да окупират секции, за да не бъдат запечатани. Според Мадрид референдум няма да има.

Планираният в неделя референдум за независимост на Каталуния няма да се състои, заяви говорител на испанското правителство след заседание на кабинета и допълни, че са взети всички мерки.

Иниго де Виго, говорител на испанското правителство: Този вот е незаконен, базиран е на незаконни факти. Работата на нашето правителство е да го предотвратим. Инициативата на организаторите му цели да разруши Испания.

Малко преди това в Барселона говорител на каталунските власти каза, че за референдума ще има 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на областта са призовани да участват.

Президентът на Каталуния Карлос Пучдемон призова хилядите испански полицаи, пратени в Каталуния, да действат в неделя с професионална, а не политическа компетентност. Пучдемон изрази увереност, че е гласуването ще мине мирно.

Карлес Пучдемон, президент на Каталуния: Няма да бъде обявена независимост едностранно. Референдум ще има и ако отговорът е "Да", искаме да се отделим от Испания, тогава ще започнем законови процедури за отделяне. Ако отговорът е "Не", тогава ще има веднага нови избори за местен парламент, който ще изрази желанието на каталунците за запазване на статуквото.

При положителен резултат властите в Каталуния смятат, че могат да обявят независимост до 48 часа, въпреки че допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания.

В Барселона протестите продължават, включиха се и фермери с трактори.

Фермер: Вярваме, че това е едно колективно приключение, особено когато сме на финалната права. Фермерите не трябва да стоят настрана. Тук сме, за да се покажем и да застанем редом до останалите.

Жауме Балоу, студент: Не съм уплашен... Може ми малко напрегнат и нервен, но съм сигурен какво ще направя, ще отида да гласувам, не ме е страх да го направя. Не ме е страх да изразя политическата си позиция.

Според организаторите гласуването ще се проведе в училища, театри, музеи, библиотеки, църковни сгради и дори в старчески домове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Певицата Мая Нешкова стана почетен гражданин на Благоевград
Певицата Мая Нешкова стана почетен гражданин на Благоевград
Борисов в Талин: България заслужава да бъде в чакалнята за еврозоната
Борисов в Талин: България заслужава да бъде в "чакалнята" за еврозоната