Президентско вето в първия работен ден на годината. Държавният глава върна на парламента антикорупционния закон. В "Денят започва" събитията коментират полтическият психолог проф.Антоанета Христова и политическият наблюдател Росен Карадимов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова приветства решението на президента Румен Радев и го определи като "златен шанс да надделее здравият разум". От Левицата са готови с мотивите за вота на недоверие, който се очаква да внесат заедно с ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ пък обяви, че думите на Ахмед Доган по отношение на този вот са неправилно разбрани и потвърди позицията на партията за вот след вот през тази година. На този фон България пое председателството на Европейския съюз с амбицията да намери общо съгласие за бюджетната рамка за следващия програмен период, да се очертае европерспективата пред Западните Балкани, да се търси съгласие по миграционната политика на съюза.


Проф. Антоанета Христова: Когато четеш мотивите, всички мотиви са основателни. Изначално има няколко отправни точки, които не са разрешени нито със закона, нито с мотивите на президента. Отправните гледни точки са: каква е средата, в която този закон се създава, каква е психологията на общественото настроение, което преценява е трябва да се управлява през него темата за корупцията. Българинът се ражда с убеждението, че всичко става по втория начин в тази държава.

Росен Карадимов: На Консултативния съвет по национална сигурност беше пропуснат златен шанс да започне дебат и този дебат да върви в цялата му дълбочина. Президентското вето е предизвестено, то е доста последователно от гледна точка на предизборните послания, които президентът отправи, и от гледна точка на целия дебат, в който участваше. Корупцията отчетливо фигурира като един от големите проблеми в общественото съзнание