В Австрия дясноконсервативното правителство окончателно се провали. След среща с канцлера Курц президентът Ван дер Белен откликна на всички молби за отстраняване на министрите от Партията на свободата. Според австрийския държавен глава, създалата се безпрецедентна ситуация се дължи на смущаващата картина на безпринципност, документирана във видеозаписа от остров Ибиса. С това кризата в Австрия не свършва, защото канцлерът Курц ще трябва да се изправи в понеделник пред парламента за вот на недоверие.

В Австрия кризата е толкова сериозна, че достигна канцлерския пост. Президентът днес освободи министрите от Партията на свободата, с какво временно правителство ще продължи управлението на страната до изборите през септември, остава неясно.

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия: Г-н президентът ми възложи след оставката и отстраняването да осигуря функциониращо правителство и да попълня освободените позиции с експерти.
В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки

В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки

В навечерието на евроизборите Австрия се намира в тежка политическа криза. Вътрешният министър Кикл ще бъде отстранен от поста си, заяви канцлерът Себ...

Малката опозиционна партия „Списък днес“ (нем. JETZT) внесе в парламента искане за вот на недоверие, който ще се гласува в понеделник.

Петер Пилц, основател на „Списък днес“: Намираме се в извънредна ситуация и Националното събрание трябва да реши. Първо, дали Себастиан Курц все още се ползва с доверието на парламента и второ, трябва ли до изборите страната да се управлява от човек, който ще прави кампания или от експерт.
Политическата криза в Австрия се задълбочава

Политическата криза в Австрия се задълбочава

Политическата криза в Австрия се задълбочава. Правителството на канцлера Курц се намира пред разпад. Снощи канцлерът обяви намерението си да предложи...

Така в понеделник е възможно Себастиан Курц да се окаже големия победител на евровота в Австрия и в същото време да се наложи да освободи поста си. Събитията в алпийската република доминират вече европейските дебати. Не случайно председателят на Европейската комисия се опита днес във Виена да отнеме от напрежението.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: В Европа има много правителства на малцинствата. Непрекъснато премиери и кабинети се оттеглят. Непрекъснато нови лидери идват на власт. Тези събития не се нуждаят от коментар.

Политическата съдба на Себастиан Курц като канцлер остава под въпрос още няколко дни.

Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия

Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия

След краха на правителствената коалиция в Австрия, през септември предстоят извънредни парламентарни избори. Решението беше взето от президента Ван де...