НОВИНИ

Политически коментари за оставката на правителството

От Реформаторския блок, ДСБ и АБВ подкрепиха идеята за свикване на Велико народно събрание, което да разгледа конституционни промени. Патриотичният фронт не иска Велико народно събрание. Реформаторите коментираха, че след резултатите от президентския вот, предсрочните парламентарни избори са неизбежни. От АБВ посочиха, че бъдещият служебен кабинет трябва да бъде съставен след диалог с всички политически сили. В този парламент няма мнозинство, което да състави ново правителство, смятат Реформаторите, АБВ и ДСБ.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:45, 14.11.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

В този парламент няма мнозинство, което да състави ново правителство, смятат Реформаторите, АБВ и ДСБ.

Божидар Лукарски, председател на СДС: "Готвим се за предсрочни избори. Не можем да кажем, че сме готови, отсега нататък предстои подготовка."
Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок: "За съжаление България е изправена пред една доста тежка криза, защото едни предсрочни избори винаги вещаят проблеми. 6-7 месеца ще спре да функционира държавата."
Атанас Атанасов, ДСБ: "Г-н Борисов правилно разчете,че срещу него има мощен протестен вот, но сега не съм чул, че той ще се отказва от политиката и да не се прави на сърдито дете, а би следвало да участва в политическите разговори, защото през цялото време обясняваше на българския народ, че иска да работи за стабилност."

Според патриотите след оставката премиерът трябва да направи опит да състави ново правителство в рамките на този парламент.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: "Аз мисля, че ако някой е готов, патриотите са едни от най-готовите за предсрочни избори, проблема е, че не се прави политика на инат."

Според АБВ, заявката на премиера за оставка при загуба на вота е катализирала отрицателен вот срещу ГЕРБ.

Румен Петков, зам.председател на АБВ: "Tова е тежък политически провал на Борисов и на ГЕРБ разбира се и всъщност оставката вече е неизбежна, тя няма алтернатива и трябва да се търсят разумните за България решения."

По отношение на въпросите от референдума, реформаторите заявиха, че не подкрепят идеята за мажоритарен вот в чистия му вид, защото според тях ще доведе до двупартийна система. Обявиха се за намаляване на партийните субсидии, но не за пълното им премахване. Смятат, че това би довело до неясно финансиране през черни каси.

Божидар Лукарски: "Защо да не се свика Велико народно събрание, това е една добра идея, нека да видим какво ще се реши в парламента."
Найден Зеленогорски: "Тази идея беше обсъждана още в началото на създаване на РБ и ние няколкократно сме казвали, че тази Конституция се нуждае от радикална промяна, която може да се случи само от Великото народно събрание."
Румен Петков, зам.председател на АБВ: "Сега е момента да се прегледа много ясно изборната технология, изборната система и мажоритарния вот и какво е неговото място и роля , задължително разбира се , но абсолютизирането на мажоритарния вот може да ни доведе до един много лош за държавата и обществото резултат."

Според ДСБ, партиите трябва да обсъдят дали би могло да се свика Велико народно събрание и по какви въпроси.

Ген. Атанас Атанасов, ДСБ: "Защото има много проблеми във функционирането на българската политическа система, чието решение може да стане само през промяна в Конституцията, още повече този вот на Референдума не беше само вот за мажоритарна система или за субсидията, а по принцип беше вот срещу функционирането на политическата система.

От Патриотичния фронт не приемат идеята за Велико народно събрание.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: "Велико народно събрание , ако преценим, че Конституцията е най-големия проблем на държавата, а не ниските доходи , престъпността и нелегалната емиграция. Добре нека да си играем и на ВНС, но аз лично смятам ,че пред страната има много по-важни проблеми от това да свикваш ВНС , на което да обсъждаш едни технически въпроси като например броя на депутатите."

Какво ще се случва и какви решения ще вземе този парламент ще стане ясно в оставащите му няколко месеца до предсрочните парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявяват 27-и ноември за втори храмов празник на черквата в Кресна
Обявяват 27-и ноември за втори храмов празник на черквата в Кресна
Кюстендилци вече са планували и организирали посрещането на Новата година
Кюстендилци вече са планували и организирали посрещането на Новата година