НОВИНИ

Политически реакции у нас за името на Македония

Не са нужни допълнителни гаранции за защита на българския интерес, заяви вътрешният министър Екатерина Захариева по повод постигнатото съгласие между Скопие и Атина за името на Македония. От БСП обаче настояват правителството да предприеме стъпки в тази посока. Обединените патриоти приветстваха края на дългия спор за името, но призоваха за стриктно спазване на Договора за добросъседство.

Николай Минков
от Николай Минков Вера Александрова
18:45, 13.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Външният министър Екатерина Захариева приветства постигнатото съгласие за името на Македония между Скопие и Атина.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: "Поздравявам двете държави, че постигнаха споразумение върху толкова дългогодишен спор. В същото време ние държим да имаме гаранции, а такива имаме и в Договора между другото, който подписахме, че това по никакъв начин няма да води до или до териториални, или претенции за идентичност, за култура, за език".

Захариева посочи, че предстоящия преговорен процес на Македония за членство в Европейския съюз, също гарантира невъзможността за териториални претенции на Македония към нейните съседи.

По-рано днес от БСП поискаха от правителството допълнителни гаранции, че ще бъдат защитени българските интереси.

Кристиан Вигенин - секретар на ПГ "БСП за България": Настояваме спешно да разберем какви гаранции смята да изиска българското правителство, затова, че това име няма да представлява сега или за в бъдеще предпоставка или възможност за предявяване на териториални претенции към България или претенции по отношение на историята на страната или идентичността на българските граждани.

Обединените патриоти оцениха положително споразумението между Гърция и Македония, но предупредиха, че ще следят дали Скопие зачита правата на живеещите в Македония българи.

Юлиан Ангелов - секретар на ПГ "Обединени патриоти": Всички фалшификации, свързани с историята в учебниците в Македония да бъдат премахнати и правата на българите там да бъдат зачитани.Само по този начин ние ще вярваме,че наистина новото управление в Македония иска да промени нещата.

България първа в света призна независимостта на Македония през 1992 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: За предстоящия вот на недоверие на БСП на тема „Сигурност“
В „Още от деня“: За предстоящия вот на недоверие на БСП на тема „Сигурност“
Одобриха на първо четене новия Закон за защита от шума в околната среда
Одобриха на първо четене новия Закон за защита от шума в околната среда