НОВИНИ

Политически реакции за новата кандидатура за шеф на ООН

Номинацията на Кристалина Георгиева и коментарите доминираха в днешния парламентарен ден. Политическите сили не останаха безразлични към решението на кабинета. Коментарите естествено се разделиха от подкрепа от страна на ГЕРБ и реформаторите до осъждане от БСП, Патриотичния фронт, ДПС и АБВ.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:26, 28.09.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

От ПГ на ГЕРБ заявиха, че промяната в подкрепата за генерален секретар на ООН за тях не е изненада и те застават зад взетото от кабинета решение.

Джема Грозданова - ГЕРБ, председател на Комисията по външна политика: Това решение е изцяло в прерогативите на МС и едно такова решение по принцип не се взима на емоционална основа, то се взима след заявка за подкрепа. Това че Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за този пост, означава, че вероятността за успех от страна на България е голяма. Сигурно ще има въпроси защо се случва това - основният отговор според нас е, че персоналните качества, които притежава г-жа Георгиева, са по-добри и шансовете за успех са по-големи.

Димитър Делчев - Реформаторски блок: Кристалина Георгиева като десен кандидат - кандидат, който е европеец, който в ЕК е източноевропеец, за нас е добра кандидатура. Смятаме, че начело на ООН трябва да има десен човек с дясно мислене.

От Патриотичния фронт се разделиха в мнението си. Валери Симеонов определи решението като чудесно, а Красимир Каракачанов бе на противоположна позиция.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: Това е една голяма външнополитическа глупост, не се прави по този начин. Никоя държава в историята на ООН не го е правила. Това ще доведе до катастрофа в надпреварата и възможността България да има свой кандидат.

Според Каракачанов натискът за смяна на Ирина Бокова бил външнополитически и идвал от Германия. Подобна беше тезата и на опозиционните сили. Стана ясно, че от БСП възнамеряват да потърсят подкрепата и на други парламентарни групи за внасяне на вот на недоверие към кабинета заради външната му политика. Те определиха решението от днес като абсолютно неприемливо.

Корнелия Нинова - председател на БСП: За нас това е резил. За пореден път министър-председателят Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Това изглежда като поддаване на външно влияние, вземане на това решение под натиск отвън и в ущърб на българския национален интерес.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Този ход изглежда много несериозен. Като държава, направихме много, за да навредим на успеха на България в това състезание. Днешният акт можем да го оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни.

Лидерът на АБВ Георги Първанов свика извънредна пресконференция заради решението на кабинета. Според него ако правителството действа под натиск отвън, това означава, че нямаме суверенна държава.

Георги Първанов: Г-н премиерът казва - положихме огромни усилия - вярно е - положиха неимоверни усилия, за да попречат на тази кандидатура. Аз съм историк. Знам, че в българската история, в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало.Това просто е смешно и жалко.

Георг Георгиев - ГЕРБ: Въпреки тази оценка и БСП, и АБВ окуражиха Бокова да не се отказва и да продължи борбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ и ЦИК подписаха споразумение за предизборната кампания
СЕМ и ЦИК подписаха споразумение за предизборната кампания
Уникални находки в Епископската Базилика в Пловдив
Уникални находки в Епископската Базилика в Пловдив