Чешкият премиер Андрей Бабиш се зарече, че никога няма да подаде оставка заради обвиненията, че се укрива от разследване за измама. За другата седмица опозицията организира вот на недоверие на правителството. Коалиционният партньор в управлението обмисля да оттегли подкрепата си за кабинета на фона на улични протести за оставка на Бабиш.

Никога няма да подам оставка. Никога. Нека всички да го запомнят, написа Андрей Бабиш във Фейсбук малко преди да замине за срещи в Брюксел.

Миналата година чешкият премиер и две от децата му бяха обвинени, че преди 10 години са фалшифицирали собствеността на една от семейните фирми за да може тя да получи евросубсидия в размер на 2 милиона евро. Скандалът се задълбочи тази седмица, след като синът на Бабиш от първия му брак заяви пред журналисти, че по заръка на баща си е бил отведен принудително в Крим, за да не бъде разпитван по случая. Премиерът твърди, че 35-годишният му наследник страда от шизофрения.

64-годишният Бабиш отрича да е вършил нередности и се определя като жертва на кампания за очерняне и изваждане от политиката. Той e милиардер с голяма бизнес империя. По данни на Форбс е вторият най-богат чех, обвиняват го и за връзки с бившите тайни служби. "Андрей в Крим" и "Оставка" гласяха лозунгите на снощните протести. За утре са насрочени нови.

Микулаш Минар, активист: Неприемливо е 70 години след комунистическия преврат и 29 години след Нежната революция премиер да е човек с криминални обвинения и агент.

Бабиш е премиер от миналата година в правителство на малцинството, съставено от неговото движение АНО и социалдемократите, с негласната подкрепа на комунистите.

Идния петък опозицията ще се нуждае от 101 гласа в 200-местния парламент за да свали правителството, но според коментатори подобен сценарий е малко вероятен.

Президенът Милош Земан вече обяви, че при успех на вота ще даде на Бабиш втори шанс да състави кабинет.

Чешкият премиер Андрей Бабиш няма да подава оставка

Чешкият премиер Андрей Бабиш няма да подава оставка

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви днес, че никога няма да подаде оставка. Преди това на демонстрация в Прага няколко хиляди души поискаха той да се о...