БСП поискаха дебат в парламента за българската позиция по отношение на Пакта за миграцията на ООН, който според левицата превръща нелегалната миграция в легална. В отговор трима министри обвиниха левицата, че всява неоснователни страхове. Те потвърдиха, че няма взето решение за присъединяване на страната ни към Пакта и ще има дебат по темата.

От ляво настояват за обяснения от премиера Бойко Борисов за Пакта за миграцията и последиците за България.

Корнелия Нинова - председател на БСП: С какво решение, на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Решението тук до мигрантските въпроси се свежда до това- нелегалната миграция да се трансформира в легална такава.

Вицепремиерът Екатерина Захариева определи като неверни твърденията на БСП.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Наистина е абсурдно хвърляне на тема в обществото със сериозно подвеждаща информация. Нито България е взимала решение за това дали да се присъедини или не, нито този пакт ще узакони незаконната миграция. Точно обратната е целта на този пакт - да се спре незаконната миграция и всичките държави заедно да се борят срещу това. Нека да спят спокойно колегите от БСП, не сме взели решение, ще имат възможност да участват в дебата.
​Бурни дебати в Бундестага заради Глобалния пакт за миграцията

​Бурни дебати в Бундестага заради Глобалния пакт за миграцията

Глобалният пакт за миграцията беше тема за бурни дебати в Германския Бундестаг. С документа, който предстои да се подпише през декември в Маракеш, Орг...

Лидерът на левицата даде примери, че Австрия е решила да не подписва документа и такива мнения са изразили и Унгария, Полша и Италия, а Съединените щати са се оттеглили от пакта.

Корнелия Нинова - председател на БСП: 10 години Борисов следва сляпо политиката на г-жа Меркел и ЕНП. Тя казва „елате мигранти" и хоп в България постановление 208, ЕНП казва Истанбулска конвенция - и хоп в България Истанбулска конвенция. Това ли е българският национален интерес?

Управляващите и днес коментираха, че позицията за миграцията е ясна - опазване на външните граници и спиране на незаконните мигранти.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Българската държава прилага категорично ефективни мерки, които се оценяват и от останалите партньори в ЕС. Не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани.

Социалното министерство работи по целите в пакта, свързани с трудовата миграция и вноса на работна ръка.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това се прави с цел да се преодолеят проблемите на българския пазар на труда.

Министрите потвърдиха, че ще продължат да отстояват интересите на България по отношение на миграцията.