Политически сътресения в Лондон след споразумението за Брекзит. Въпреки че то беше одобрено снощи от британското правителство, днес четирима високопоставени представители на британското правителство подадоха оставки в протест.

Докато премиерът Тереза Мей се опитва в парламента да убеди депутатите да подкрепят сделката с Брюксел, постовете си обявиха че напускат министърът за Брекзит Доминик Раб, държавният министър в неговото министерство Суела Бравърман, министърката на труда и пенсиите Естер Маквей, както и Шайлеш Вара, държавен министър за Северна Ирландия.

В парламента премиерът Мей заяви, че постигнатото споразумение е възможно най-доброто, което може да се договори.

В Брюксел смятат, че договорената сделка защитава както британските, така и интересите на останалите 27 страни членки на Евросъюза.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕК по въпросите за Брекзит: Това, което се споразумяхме, е честно и балансирано, отчита британските позиции, организира едно подредено излизането на Великобритания, гарантира, че няма да има твърда граница с Ирландия и полага основите за амбициозно ново партньорство.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Преговорният екип постигна двете наши най-важни цели - първо: подсигурени са ограничение на щетите, причинени от Брекзит, и второ - вие гарантирахте жизненоважните интереси и принципи на 27-те страни членки и на Европейския съюз като цяло. Нека да кажа нещо и на нашите британски приятели. Колкото и да ми е тъжно, че ни напускате, ще направя всичко възможно това сбогуване да бъде възможно най-безболезненото както за вас, така и за нас.
Още две оставки в кабинета на Тереза Мей след сделката за Брекзит

Още две оставки в кабинета на Тереза Мей след сделката за Брекзит

Британският министър на труда и пенсиите Естер Маквей, стана вторият член от кабинета на Тереза Мей, който подаде оставка заради договорената от Лондо...