НОВИНИ

Политическите коментари по темата "Скрипал-Гебрев"

Коментарите по темата "Скрипал-Гебрев". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изключи възможността да става въпрос за "солова" акция и определи пребиваването на руски агент на българска територия като доста обезпокоително. Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди за възможни опити за зловредно вмешателство на предстоящите избори у нас.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:09, 11.02.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Основна тема на заседанието на Комисията за контрол над службите ще бъде разследването на предполагаемото покушение срещу бизнесмена Емилиян Гебрев.

Цветан Цветанов, председател на ПГ ГЕРБ: Бих искал тази тема, когато се коментира в комисията, в която има представители на всички парламентарно представени групи в българския парламент да може действително да подкрепим усилията на българските институции, там където е необходимо да бъдат подкрепени максимално. Разбира се, че всичко това, което и днес ние разбираме за пребиваването в рамките на три дни на този човек засечен по случая "Скрипал" е доста обезпокоително.

Цветанов коментира изказването на бившия шеф на ДАНС и бивш служебен министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че при отравянето на Гебрев вероятно става въпрос за солова акция.

Цветан Цветанов, председател на ПГ ГЕРБ : Такива хора не правят солови акции. Такива хора правят акции, ако са били с такава цел в страната ни, с подкрепата на държавата. Видяхте, че по случая "Скрипал" стои изцяло руската страна.

Още вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че очаква Русия да се намеси на изборите у нас като намекна за хибридна война от страна на Кремъл, започнала още през 2015-та и 2016-та година.

За опит за чуждо вмешателство по време на предстоящите избори предупреди и вицепремиера Томислав Дончев. Той припомни, че през 2015 г. е имало мощна хакерска атака от чужбина, която е имала за цел да спре изборния процес у нас.

Томислав Дончев, вицепремиер: Нормално е не само да очакваме да сме готови за всякакъв опит за зловредно вмешателство в изборния процес. Няма изборен процес, който да не може да бъде направен опит да бъде ударен. Всичко, което може да се направи, го правим.

Дончев увери, че се взимат конкретни мерки, включително и на ниво киберсигурност, за да не бъде опорочен изборният процес.

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров отхвърли пред БНР твърденията за очаквана руска намеса в изборите у нас и заяви, че не получава никакви такива указания. Руският посланик определи като абсурдни и твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабни военни учения във Венецуела
Мащабни военни учения във Венецуела
Има ли връзка между случая Гебрев и случая Скрипал?
Има ли връзка между случая "Гебрев" и случая "Скрипал"?