НОВИНИ

Политическите коментари за ВСС

Новината, че членовете на ВСС няма да подадат оставка достигна в кулоарите на парламента, докато ГЕРБ и реформаторите даваха изявление пред медиите. От ГЕРБ коментираха, че разделението на властите дава право на всяка една институция да вземе своето решение и те ще се съобразят с него. Минути по-рано от Реформаторския блок отново поискаха разпускане на съвета. От БСП определиха това искане като намеса в съдебната власт, а от ДПС - като противоконституционна стъпка. Повечето формации обвързаха исканата оставка на ВСС с доклада на Европейската комисия.

Надежда Василева
от Надежда Василева Десислава Маркова
17:31, 27.01.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Управляващите определиха като спекулативни твърденията за намеса в съдебната власт. Цветан Цветанов заяви, че приемат решението на ВСС да не се саморазпуска.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ
- Това е тяхно право, ние просто сме изразили мнение, което съответства на обществените оценки и като политици съвсем закономерно е партиите да имат позиция, защото ежедневно ние се срещаме с българските избиратели и знаем каква е тяхното позиция за всичко, което се случва през последните години.

По повод критиките в доклада на Еврокомисията към Висшия съдебен съвет от ГЕРБ ги определиха като обективни, но заявиха , че вината не трябва да се прехвърля от една към друга институция. Реформаторите намират в доклада собствените си забележки към съдебната система. Също като тях той определял като тежка политическа грешка бетонирането на ВСС. От блока излязоха единни с обща декларация ,с която отново мотивираха многократно исканата от тях оставка на съвета.

Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок
- Реформаторският блок не счита, че е възможно да се даде повече доверие към ВСС в сегашния му състав и призовава за оставки на членовете му като морален акт за репутацията на институцията. Считаме, че степента на разделение на ВСС е стигнала предела, отвъд който съветът като орган не би могъл да функционира нормално.

От опозицията определиха искането на оставка на ВСС като противоконституционно.От БСП твърдят , че очаквали да се стигне до подобно решение на управляващите. От ДПС казаха , че са изненадани от декларацията.

Михаил Миков, председател на ПГ на БСП "Лява България"
- Груба намеса в съдебната ,в независимата съдебна власт. В момента се получава и една институционална криза в отношенията между политическа , парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт ще може да отстоява независимостта си.
Четин Казак, съпредседател на ДПС
- Наскоро чухме да бъде цитирана една много умна поговорка "който нож вади, от нож умира.В тази връзка аз бих си позволил да цитираме една друга умна поговорка, която гласи "който сее вятър, жъне буря.

Отляво заявиха, че трябва да се преразгледа механизма за изготвяне на евродокладите , защото се ползват за политически цели.От ДПС пък са на мнение, че докладите са полезни и стимулиращи за промени. Подкрепящите управлението от Патриотичния фронт твърдят, че докладите са излишни.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт
- Докога ще правим пожарни балони заради някакви доклади. Парламентът за съжаление влезе в скандалите на ВСС и с нищо не допринесе освен да доразвие скандала.

От АБВ смятат, че мотивите на ГЕРБ да поискат оставката на ВСС отговарят на обществените настроения.

Георги Кючуков, депутат от ПГ на АБВ
- Смятам, че ВСС загуби доверието си сред хората и морален акт би бил една оставка на членовете му, поне на част от тях.

От АБВ обаче определиха ,че искането за оставка все пак е намеса в независимата съдебна власт и това е смущаващо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известни са номинациите за френските филмови награди Сезар
Известни са номинациите за френските филмови награди "Сезар"
​Завръщането зае първо място по зрителски интерес у нас
​"Завръщането" зае първо място по зрителски интерес у нас