НОВИНИ

Политическите реакции и коментари след оставката на Валери Симеонов

Ден на реакции и коментари след като вчера вицепремиерът Валери Сименов подаде оставка и премиерът я прие. Предстои гласуване в парламента. Председателят на парламента Цвета Караянчева коментира пред БНТ, че оставката на Симеонов няма да се отрази върху работата на правителството. И партньорите на Валери Симеонов от Атака, и опозицията от БСП и ДПС определиха оставката като "закъсняла".

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:00, 17.11.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Председателят на парламента Цвета Караянчева беше категорична, че оставката на Валери Симеонов няма да се отрази на правителството. Според Караянчева, работата на парламента и досега не е била блокирана, въпреки бойкота на опозицията, защото ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля са успявали да съберат кворум.


БНТ: С тази оставка имате ли опасения, че може са срути конструкцията на управлението или напротив, ще го заздрави?

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Не мисля, че ще го срути, правителството продължава да работи, народното събрание също. Използвам случая да призова гражданите да протестират в рамките на закона, да не пречат на останалите граждани да си вършат работата и да пътуват.

БНТ: Вие изненадана ли бяхте от тази оставка?

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Не знам дали бях изненадана, но мисля, че добре постъпи г-н Симеонов. С тази оставка се надявам да се успокоят протестите на майки на деца с увреждания и по-спокойно да работи в парламента.
;

Оставката на Валери Симеонов не била съгласувана с Волен Сидеров. На специален брифинг лидерът на Атака каза, че е очаквал от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самия Симеонов да му кажат, че е бил прав, когато преди месец казал, че оставката е единствения цивилизован начин за решение.


Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на "Атака": Защо трябваше да се вдигне цялата тази вълна от протести. Защо трябваше да се повтори старата българска приказка за "100-те тояги, солта и жълтиците" накрая, за да се стигне пак до тази оставка, която вече е закъсняла. Която вече е на фона на едно натрупано възмущение от това заинатяване, защото това беше стоене на инат на власт и аз не знам сега в момента дали щетите са така лесно поправими, които Симеонов нанесе със своето оставане на инат на власт толкова дълго време. Аз ще отправя една критика към тази непоследователност, която виждаме в ръководството на ГЕРБ. Преди няколко дни "Валери Симеонов ще счупи коалицията, ако излезе, ще счупи управлението". Днеска чувам Цветанов, че нищо няма да се счупи, даже ще се заздрави. Добре кое е вярно?

;

В Пловдив евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изрично подчерта, че оставката на Валери Симеонов е била негово лично решение.


Ангел Джамбазки, евродепутат: Първоначалният им гняв, първоначалният им протест не беше политически, но забелязвате, че политически организации се опитват да се възползват. БСП и ДПС ще се опитат да се възползват от напрежението в страната, за да търсят някакъв курс за политическа ескалация. Именно тяхното включване в тази тема, мисля че ще отблъсне тези, които протестират срещу високи цени, срещу непремерени думи и мисля, че протеста ще стане чисто политически.
;

Веднага след оставката започнаха да се спрягат имена за наследници на Симеонов. Лидерът на "Атака" каза, че ще предложи да няма четвърти вицепремиер. Оставката на Симеонов може пак да повдигне и въпроса за председателя на ПГ "Обединени патриоти".

;

Иначе Валери Симеонов се връща в Парламента на мястото на депутатката от АТАКА Миглена Александрова. Така Атака ще останат със само 7 депутати, НФСБ ще имат 9, а ВМРО - 11 депутати. Волен Сидеров не се притеснява, че партията му ще бъде с най-малко депутати от 3-те коалиционни партньора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на майките на деца с увреждания и хората продължава и след оставката
Протестът на майките на деца с увреждания и хората продължава и след оставката
Протестите срещу цените на горивата в страната продължават
Протестите срещу цените на горивата в страната продължават