Безпрецедентно наказание за Русия заради системни на рушения на антидопинговите правила в спорта. Страната получи 4-годишна забрана да участва в големи международни състезания, включително Летните Олимпийски игри в Токио през 2020 и Зимната олимпиада в Пекин две години по-късно. Решението беше взето единодушно от изпълнителния комитет на Международната антидопингова агенция в Лозана.

Изпълнителният комитет на УАДА се съобрази с препоръките на комисията, разследваща Руската антидопингова агенция и наложи тежкото наказание заради представянето на непълни и манипулирани данни от допинг контрола на руски спортисти.

Крейг Рийди: Разследващият екип и независимите експерти достигнаха до заключението, че информацията от Москва е преднамерено променена през януари 2018, следователно не може да се счита нито за пълна, нито за автентична.

По силата на днешното решение руският химн няма да звучи на световни спортни състезания, нито ще се вее руско знаме, нито пък страната ще има право да домакинства на спортни събития от такова ранвнище в следващите 4 години.

Все пак спортисти, които докажат чисто допинг досие, ще могат да участват, но като "неутрални" състезатели. Санкцията обхваща две олимпиади - лятната в Токио догодина и зимната в Пекин през 2022.

Любопитното е, че мярката засяга Световното първенство по футбол в Катар, но не и ЕВРО 2020, на което страната остава един от домакините и запазва правото на участие.

Причината е, че по нормите на УАДА УЕФА не е дефинирана като огранизатор на "големи спортни събития". За Мондиала обаче, ако Русия се класира, ще трябва да играе като независим отбор. Решението на Международната антидопингова агенция очаквано предизвика остри реакции от Кремъл.

Павел Колобков - министър на спорта на Русия: Беше направено всичко възможно да бъде решен проблемът! Всичко възможно! Всички изисквания на УАДА бяха изпълнени. Впрочем, тези изисквания непрекъснато се завишаваха, всеки път се взимаха нови решение, искаха се нови и нови документи.
Дмитрий Медведев - премиер на Русия: Тези решения се повтарят и повтарят, което ме навежда на мисълта, че продължава анти-руската истерия, която вече изглежда хронична.

Руската страна има 21-дневен срок да обжалва наказанието пред Спортния арбитраж в Лозана.

Изключиха Русия от международни състезания за четири години

Изключиха Русия от международни състезания за четири години

Безпрецедентно наказание за Русия заради системни нарушения на антидопинговите правила в спорта. Страната получи 4-годишна забрана да участва в голем...