Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на договора за закупуване на самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Радев заявява в мотивите за вето, че не може да остане безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия. Поради голямата обществена значимост на сделката за F- 16 президентът ще направи изявление за медиите, утре в 18 ч.

В част от изброените мотиви за ветото президентът посочва, че острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие.

Наред с това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, по думите на президента е приет по "бързата писта", вместо с две гласувания.

Така, поради скъсената законодателна процедура, според президента са останали неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други, за които на обществото се дължат ясни отговори.

Президентът наложи вето върху закона за ратифициране на договорите за F-16

Президентът наложи вето върху закона за ратифициране на договорите за F-16

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, съобщиха от прессекретариата на д...

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов коментира, че ветото на президента няма да забави процедурата за F-16.

По думите му, е нормална практика ратификацията да се приема на две четения в един ден, тъй като народните представители могат да гласуват само "за" и "против", без да променят договора, който вече е подписан от министър Каракачанов. Генерал Попов заяви още, че ще помоли председателя на парламента Цвета Караянчева ратификацията да бъде подложена на ново гласуване на пленарното заседание в петък, като първа точка от дневния ред.

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана: Аз съм сигурен, че народните представители ще проявят мъдрост. Нека да обсъждаме. Нека до говорим по същество, но в края на краищата да гласуваме за бъдещето на ВВС, за бъдещето на армията, за сигурността и авторитета ни като държава.

БСП и ДПС също изразиха позициите си за президентското вето.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Подкрепяме ветото на президента и преди то още да бъде наложено, изложихме почти същите аргументи и в залата, гласувахме и против тази сделка. Отново ще подкрепим ветото и ще гласуваме по този начин.
Хамид Хамид, депутат от ДПС: Когато обсъждаме сигурността на българските граждани на България цената не е от чак такова съществено значение, че да повлияе на стратегическото решение, което взе българския народ. Най-вероятно е, че ще гласуваме "за" повторно за ратификацията.

Утре ветото и мотивите на президента ще бъдат разгледани на извънредно заседание на Комисията по отбрана.

България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара

България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 млрд. долара

Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите изтребители Ф-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милио...