Идеята за провеждане на нов референдум за мажоритарна избирателна система засега не среща подкрепа сред повечето политически сили в Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ ще обсъдят идеята, която беше лансирана от съпартиеца им Данаил Кирилов и ще излязат с официална позиция. БСП и Обединените патриоти не виждат смисъл в ново допитване, а ДПС и Воля ще коментират идеята, само ако ГЕРБ официално застанат зад нея.

Идеята за евентуално провеждане на нов референдум за избирателната система тръгна от председателя на Правната комисия Данаил Кирилов. Той вече дава заден ход и отказва да говори за това пред медиите. Цвета Караянчева обясни, че официалната позиция на ГЕРБ ще разберем след обсъждане от парламентарната група.

Цвета Караянчева, ПГ на ГЕРБ: Нека да го обсъдим на парламентарна група и ще ви кажа. В момента не мога да ви дам ясно становище, но има такива коментари в групата.

Обединените патриоти смятат за нелепо два пъти да се питат хората по една и съща тема. Приемат тази идея като „бягане на политиците от отговорност“.

Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на Обединени патриоти: И на второ място като едно много скъпо социологическо проучване, което според мен няма смисъл, при условие че настроенията на българите са ясни от предишния референдум.

Коалиционният партньор в управлението подготвя промени в изборното законодателство, с които търси баланса между мажоритарния и пропорционалния вот. С предложения за въвеждане на смесена избирателна система са готови и от левицата. А идеята за нов референдум от БСП приемат като „политически маньовър“.

Филип Попов, секретар на ПГ на „БСП за България“: Демагогия, популизъм... Явно от нещо се страхуват от управляващото мнозинство.

Като уточниха, че по принцип одобряват всяко допитване до хората, от „Воля“ заявиха, че ще коментират идеята за нов референдум, когато видят позицията на ПГ на ГЕРБ.

Полина Христова, зам.-председател на ПГ на „Воля“: Ние считаме, че трябва да бъде официално обявено, официално формулирано, след което ще можем да коментираме конкретно.

И от „Воля“ ще предложат законови промени за въвеждане на изцяло мажоритарен вот.

От всичко това става ясно, че страницата с въвеждането на мажоритарния вот не е затворена. Предстои нов кръг от дискусии по темата.

Парламентът охвърли предложението за въвеждане на мажоритарен вот

Парламентът охвърли предложението за въвеждане на мажоритарен вот

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. 98 депутати от ГЕРБ и партия "Воля" подкрепиха проекта. Против гласуваха 1...