НОВИНИ

Политическият дебат за АЕЦ "Белене"

БСП внесе искане до председателя на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание на Народното събрание заради АЕЦ "Белене". Те обвиниха премиера, че използва енергийните проекти за предизборна пропаганда. От ГЕРБ посъветваха левицата да не решава с енергетиката вътрешно-партийните си проблеми. А от пресцентъра на парламента уточниха, че от "Позитано" 20 не са събрали необходимия минимум от 48 депутатски подписа за извънредно заседание.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
18:06, 10.08.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

От левицата предлагат три точки в дневния ред на извънредното заседание - отмяна на забраната за строителството на АЕЦ "Белене", отмяна на санкциите за Русия и отмяна на забранителния списък за пътуване на руски граждани.

Корнелия Нинова -председател на БСП: Сега е моментът от действията на Борисов, от действията на мнозинството, от действията на г-жа Цачева, да се види дали наистина управляващите имат намерения да възстановят диалога и взаимоотношенията с Русия и да дадат тези правни гаранции, които са необходими за възстановяване на разговора, или просто имитират нещата заради президентската кампания и печеленето на доверието на българите.

Нинова постави под съмнение и разпространената информация от правителството след телефонния разговор между премиера Борисов и президента на Русия Владимир Путин миналия петък.

Корнелия Нинова - председател на БСП : Бойко Борисов направи голям политически гаф и беше разобличен от руска страна, затова след разговора с президента Путин много възторжено обяви, че започва работа по възстановяването на всички енергийни проекти в България.

Руският министър на енергетиката изрази позиция, Русия не е получавала официални предложения от България за възстановяване на "Южен поток".

От ГЕРБ посъветваха Нинова да не се намесва в междудържавните отношения между България и Русия:

Десислава Атанасова-ГЕРБ: Да не се опитва да разчита мислите на Борисов и Путин, много е малка. Да не внася псевдо-проекторешения и псевдо-искания за работата на законодателния орган на Република България. И трето, много спешно - да вземе партията си в ръце, да си издигне кандидат-президента.
;

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев обвини БСП, че с енергийната тема се опитва да заглуши вътрешно-партийните противоречия.

Делян Добрев-председател на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ: Наблюдаваме, че БСП се тресе от скандали, а партията се цепи така, както не е бивало в над 100-годишната и история. Темата "Белене" се вади винаги от опозицията, за да се заглуши неудобна друга тема. Поводът сега е как в последните 10-ина дни БСП се саморазпада, а поводът за това е кандидат-президентската двойка. Не могат да стигнат до единна кандидатура и вадят шумната тема "Белене"

От пресцентъра на парламента съобщиха, че до 9 часа в деловодството не е постъпвало искане за свикване на извънредно заседание и обясниха каква е процедурата.

Искането на депутати, председателят на Народното събрание да упражни правото си и да свика извънредно заседание на парламента, когато той е в лятна ваканция, не е описано като процедура нито в правилника на НС, нито в Конституцията, се посочва в съобщението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Там се казва още, че ако народните представители съберат една пета подписи за свикване на извънредно заседание или това са 48 депутата, тогава тя ще изпълни разпоредбите на парламента и ще свика извънредно заседание, но към този момент такава подписка не е депозирана в Народното събрание.

От левицата все пак признаха, че не им достигат 10 депутата, но са готови да инициират подписка за извънредно заседание на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
65-годишен мъж почина на плаж Оазис край Лозенец
65-годишен мъж почина на плаж "Оазис" край Лозенец
На кой спортист от Олимпиадата съответства тялото ви?
На кой спортист от Олимпиадата съответства тялото ви?