Вчера ЕНП реши да замрази членството на управляващата партия в Унгария - "Фидес" на премиера Виктор Орбан. Със 190 гласа "за" и 3 "против", Виктор Орбан няма да може да гласува и дори да участва на срещи на партията, която е най-голямото политическо семейство в Европейския парламент. Гост по темата в сутрешния блок беше политологът Мартин Табаков.

Според него никой не печели от създалата се ситуация, а най-лесно е било да се изключи партията на Орбан, но това няма да говори добре за ЕНП. Табаков каза още, че най-голямата партия в ЕП продължава да се парцелира.

Мартин Табаков: Ние виждаме колко в дясно са се обособили различни и други групи. Говорим един път за френски националисти, говорим, разбира се, за евроскептиците от Великобритания, за полските консерватори. И върху всичкото това ЕНП в процес на времето е загубила своя контрол, в следствие на което тя продължава да се маргинализира.
Съдбовен ден за Виктор Орбан: ЕНП замрази членството на партията му „Фидес“

Съдбовен ден за Виктор Орбан: ЕНП замрази членството на партията му „Фидес“

Европейската народна партия замрази членството на унгарската „Фидес“. Решението беше прието със 190 гласа "за" срещу 3 "против". След него унгарският...

Мартин Табаков каза, че Орбан ще бъде много внимателен, ако реши да се присъедини към популистите, тъй като от "дисидент" ще се превърне в маргинал и прогнозира, че до такъв сюжет няма да се стигне.