НОВИНИ

Политологът Стойчо Стойчев: ДПС успя да вкара ГЕРБ в много умел пиар капан

ГЕРБ се отказа от промените в Изборния кодекс и реши да спази изтичането на мандата на ЦИК и да започне процедура по промяна на състава й. Решението дойде след силен политически натиск, закани за сезиране на Конституционния съд и Венецианската комисия и недоволство на граждански организации. До какво ще доведе промяната на промяната в изборното законодателство - темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха политологът Стойчо Стойчев и социологът Стефан Георгиев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 19.02.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Стефан Георгиев, социолог: Тези промени са много чувствителни, особено 4 месеца преди изборите. Това са промени, които бяха предмет на обсъждане години наред и като че ли не чухме много съществени аргументи за тяхната отмяна през последните дни, сякаш се опитваме да минимизираме щетата. Със сигурност, това ще окаже негативно влияние от гледна точка на общественото мнение.

Стойчо Стойчев, политолог: Умелите политици от ДПС успяха да вкарат мнозинството от ГЕРБ в един много умел пиар капан. На всички е ясно, че едно такова решение е изключително непопулярно и ще се използва от опозицията и от президента, за да се атакува в мнозинството. Разбира се, премиерът си влезе дори в професионалното качество на пожарникар и погаси този пожар. За мен беше ясно, че промените ще се върнат.

И още - имаше ли сделка преференция срещу кворум, кой печели от бизнеса с машините за гласуване и трябва ли да бъде сменена ЦИК, вижте целия разговор с анализаторите във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Оттеглихме изборните промени заради стабилността
Данаил Кирилов: Оттеглихме изборните промени заради стабилността
Проф. Гайдаров: Липсата на средства за лечение води до случаи като в Нови Искър
Проф. Гайдаров: Липсата на средства за лечение води до случаи като в Нови Искър