Европейските избори ще предизвикат сериозни промени в политическите партии в България. Това прогнозираха политолозите Стойчо Стойчев и Росен Карадимов в предаването на БНТ "Панорама".

Росен Карадимов, Институт за нов икономически напредък: Това е един от неочакваните резултати от европейските избори, който вероятно ще доведе до тежко реформиране на основните политически партии. Те трябва да си върнат терена, който беше загубен на тези избори.

Карадимов добави, че премиерът Борисов е направил сериозни заявки за промени в ГЕРБ. Ако реформата на Корнелия Нинова в БСП продължи, двете основни политически партии, без да променят политическата система, ще променят лицето ѝ.

Стойчо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски": И трите политически партии ще претърпят много сериозни промени и те ще бъдат на лидерско ниво.

Стойчев посочи, че Бойко Борисов се завръща като лидер на партията, след като "за дълго време Цветан Цветанов беше иззел публичното лице на тази партия". Очакването за победа на изборите в БСП, не се случи и дава стимул на противниците на Корнелия Нинова да я спънат към връщането на БСП на власт, което според него може да ѝ струва лидерството.

Отливът на гласове спрямо предишните европейски избори в ДПС, Стойчев определи като "тежък провал" и според него в партията в момента се мисли за смяна на председателя, като Делян Пеевски се тества за лидер на партията в бъдещето. Стойчев тълкува връщането на Пеевски в парламента като опипване на почвата дали той ще бъде приет от обществото като политически водач на ДПС.

Според Карадимов обаче конгресът на БСП ще утвърди Корнелия Нинова на лидерския пост в неделя, тъй като тя има силна подкрепа в партията, а предстоящите местни избори са "най-важните за БСП в последните 10 години".