Конституцията възлага на президента правото да назначава и освобождава с указ някои длъжностни лица, сред тях и главният секретар на МВР. За да упражнява тази си функция, трябва да има думата, когато някой реши да предложи промяна. Това коментира политологът Антоний Тодоров.

Той смята, че главният секретар на МВР ще бъде освободен от поста си, за да встъпи като министър. И забавянето с някой друг ден едва ли е толкова драматично.

Според Анастас Стефанов може да се намери умисъл в действията на президента от гледна точка на това, че е могъл да внесе указа преди заминаването в чужбина.

Най-малкото, колкото процедурата да тръгне по вода и гласуването на оставките и приемането на новите министри да се случи още тази седмица. Ако търсим умисъл, това е още за седмица да се удължи разговорът за оставките и за смяната в политическия кабинет. Това така или иначе ще се случи. По-скоро, ако има интрига, то е за предстоящите посланически назначения, подчерта Стефанов.

Комуникационни проблеми има. Посланическите назначения, назначенията на висшия команден състав на армията, които непременно трябва да се съгласуват между институциите, са далеч по-важни, изтъкна Тодоров.

Видимо е, че има известно напрежение между президента Румен Радев и правителството на ГЕРБ. Само че в ГЕРБ има разделение на функциите. Цветан Цветанов сякаш пое функцията на основен критик от страна на управляващата партия на президента, докато Бойко Борисов се опитва да държи по-неутрална позиция, отбеляза той.