НОВИНИ

Резултатът от изборите е предизвикан от заявката на Борисов за оставка

Резултатът от президентските избори е бил предизвикан от заявлението на премиера Борисов, че ако не спечели, ще подаде оставка, това смята Нено Димов от Института за дясна политика. Така хората, които са искали ГЕРБ да подаде оставка, са били допълнително мотивирани да гласуват. Чавдар Найденов от "Солидарна България" цитира изследванe на "Афис" за електоралните нагласи, направено преди президентските избори. Според него ГЕРБ е водел с 4 % пред БСП, след това са били ДПС и Обединените патриотите. По думите на Найденов може да се очаква нещо подобно и на предсрочните избори.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:15, 16.11.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
резултатът изборите предизвикан заявката борисов оставка

Според Нено Димов в момента ГЕРБ не е имал нужда от оставка, а и повечето българи са искали партията да изкара мандата си.

Нено Димов, Институт за дясна политика: И не мисля, че и БСП може да се радва на резултата, който в момента получи двойката Радев- Йотова, просто при всички положения БСП спря тенденцията към дъното, вероятно ще я пречупи на предстоящите избори, но е от важно значение какво ще се случи с тези две партии от оня ден, неделя, до датата на изборите.

Според Димов има нови реалности, които изискват двете големи партии да се върнат към корените на автентичните си идеологии. Защото на тези избори идеологията е липсвала. Която партия успее да се реидеологизира, ще има продължение на живота си, смята Димов.

Обединените патриоти, според него са единствените, които са успели в това и са получили голяма подкрепа. Чавдар Найденов пък смята, че в следващия парламент коалиция "Лява България" може да се обедини с патриотите и да получи мнозинство, докато ГЕРБ никога няма да се обедини с ДПС. Малките партии пък ще отпаднат. Според изследването на "Афис" ДСБ, СДС и ДБГ получават под 2 %.

Чавдар Найденов, "Солидарна България": Виждаме гасене на огъня под ГЕРБ с още повече огън - това беше ходът на Борисов, една ескалация на рисковете, на залозите, и вероятно той ще продължи с тази тактика, защото той някак си от половин година точно това прави -грешка, която се опитва да оправи с още по-голяма грешка.

Успех на БСП са донесли свежите лица, необвързани с партии, олигархия и бизнес, смята още Найденов, нещо, с което досега партията не се е справяла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Московският сити балет за първи път у нас с нов вариант на Ромео и Жулиета
Московският сити балет за първи път у нас с нов вариант на "Ромео и Жулиета"
Берлин се готви за визитата на Обама
Берлин се готви за визитата на Обама