НОВИНИ

Полицаи и надзиратели на протест с искане за по-добро заплащане на нощния труд

Полицаи и надзиратели излизат на национален протест пред Министерския съвет на 5 юли, петък. Основното им искане е за по-добро заплащане на нощния труд. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че ставката може да бъде коригирана с бюджета за следващата година.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:26, 02.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

За всеки отработен час нощен труд лекари, медицински сестри,полицаи и надзиратели получават по 25 стотинки към заплатата.

Илия Кузманов - зам.-председател на Синдикална федерация на служителите в МВР: 6 часа шезлонг в Приморско е между 30 и 40 лева. 8 часа за граничен полицай е 2 лева.

Ставката не е коригирана от 12 години.

Илия Кузманов - зам.-председател председател на СФСМВР: Това показва отношение, това намалява мотивация. Между нас вече почват да служат хора, които не са за системата.
Маринела Георгиева - член на УС на Синдиката на служителите на затворите: Местата за лишаване от свобода се нуждаят от своята охрана. А това не стимулира хора да започват работа в системата.

Повече от година синдикатите настояват за повишаване на ставката за нощен труд.

Илия Кузманов - зам.-председател председател на СФСМВР: Тъй като такова решение не се взима, решихме с тези наши действия, които ще започнат в петък, да дадем тласък на разговорите.

Според синдикатите цената на нощния труд трябвало да се обвърже с минималната работна заплата и да нарасне до 2 лева и 50 стотинки.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи:Това, което в момента се заплаща като нощен труд е малко. Последните 2 години заплатите на МВР са вдигнати с близо 30%. Мисля,ч е има и воля, но въпросът е да се намерят средства.

Маринов каза,че ще иска допълнителни средства по време на преговорите за бюджета за следващата година. Протестът на полицаите и надзирателите ще бъде подкрепен от Българския лекарски съюз и КТ "Покдрепа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа предизвика километрично задръстване на Цариградско шосе
Верижна катастрофа предизвика километрично задръстване на "Цариградско шосе"
Уокменът на 40 години
Уокменът на 40 години