НОВИНИ

Полицаи излязоха на протест в деня на професионалния празник на Гранична полиция

Още преди месеци, знаете, синдикатите обявиха, че ще организират протести на всеки празничен за системата ден.Полицаи излязоха на гранични пунктове с Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, без да блокират движението. Те настояват за 15% увеличение на заплатите със задна дата от юни месец. Протест в момента има във Варна.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
18:05, 22.12.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

В момента започват да се събират гранични полицаи пред сградата на митницата във Варна, като исканията им повтарят тези на националните синдикати - за повишение на заплатите и законодателни промени, така че да има повече сигурност в работата на граничните полицаи.

Митническият пункт във Варна е един от основните в страната, като от тук минават товари по суша и по море, което дава разнообразни задачи на граничните полицаи. Те бяха на работните си места днес и работата им не е спирала. Те решиха, че за тази година протестите им приключват, като последният им е във Варна.

Вижте как през деня гранични полицаи изразяваха недоволството си днес.

;

Стартовата заплата на граничните полицаи е по-малко от 700 лв., затова те искат възнагражденията на служителите в система да бъдат обвързани със средната или минимална работна заплата в страната. Полицаите казаха, че заплатите им не се променяни от 10 години. Според тях обещаното увеличение няма да е за всички, а ще засегне само половината от полицейските служители.

Валентин Попов, предс. на синдикалната федерация на служителите в МВР: Това увеличение ние предлагахме да е по равно за всички, за да може поне малко да настигнем като основна заплата увеличението на минималната и средната заплата за страната. За 2018 ние искахме друго увеличение за което бяхме готови да разговаряме да е диференцирано.
Борислав Костов, ГПУ - Петрич: Да получим увеличиение, което е не знам - 50-60 лв., това не е сериозно.

Полицаите разказаха, че се налага сами да си купуват канцеларски материали, а условията, в които работят са изключително лоши, затова има голям отлив на желаещи да работят в системата.

Красимир Стефанов Гранична полиция ГПУ - Благоевград: Ремонти по автомобили и униформата на служителите. За тези неща да бъде по-голямо внимание отделено от държавата на служителите на МВР.
Делян Георгиев, граничен служител съм ГПУ Каварна: Ние гоним Европа, но трудно я стигаме. Винаги тя е няколко крачки пред нас. Условията на труд, самата техника, с която разполагат всички държавни служители, независимо дали са охранителна полиция, гранична, всякакви структури, които са.

От полицейския синдикат настояват за спешни промени в сега действащия закон за МВР, както и да се изготви изцяло нов, който да бъде приет през следващата година. Според протестиращите полицаи обещаните коледни бонуси около 500 лв. са недостатъчни.

Илия Щурков, ГПУ - Сандански: Това е прах в очите на хората. Значи коледният бонус, то не бонус, то е заслужено за цялостната годишна работа.

От синдиката казаха, че ще продължат с протестите на всеки празничен ден за системата, докато не бъдат чути.

;

Всичко казано от граничните полицаи в страната важи за условията на труд за всичките им колеги.

От 18:30 започва финалният протест на служителите от МВР, като ще се съберат пред сградата на митницата във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът пусна шофьора, който уби дете в Първенец
Съдът пусна шофьора, който уби дете в Първенец
Полицаи от Румъния подкрепиха българските си колеги на протеста в Русе
Полицаи от Румъния подкрепиха българските си колеги на протеста в Русе