Интересен начин да предпазят децата от агресията, опасностите и престъпността са открили ямболските полицаи. От години в Основно училище „Димчо Дебелянов" в Ямбол се организира полицейска школа „За моята безопасност", която дава теоретични познания и практически умения на децата от какво да се пазят и как да се самоотбраняват.

Ямбол

Първата школа „За моята безопасност" е създадена в училището още през 2005 г. и досега за 11 години през нея успешно са преминали ученици от няколко випуска. Четвърти випуск от възпитаниците на Анелия Георгиева започва обучение в полицейската школа и всички с нетърпение очакват срещите с полицаите, защото са много интересни.

Анелия Георгиева, класен ръководител: Те ходят при кучетата, те се возят в полицейски коли... Просто за тях това е един различен свят, много непознат, но много интересен.

Полицаите започват да работят с децата още в пети клас и в продължение на две-три години успяват да да изградят у тях необходимия респект към закона и доверие към правоохранителните органи.

Анелия Георгиева, класен ръководител: Те се чувстват сигурни, чувстват се защитени и спокойни.

Най-желани от децата са практическите занятия по самоотбрана.

Татяна Павлова, говорител на ОД на МВР-Ямбол: Освен, че се запознават със спецификата на различните полицейски дейности, те имат възможността една голяма част от теоретичния материал или беседите на различни теми да бъдат провеждани по време на обучението им по самозащита в салона или съответно в залата на областната дирекция.

Мирослав Колев: Те ни предоставиха една много ценна информация, която аз лично не знаех.

Гергана Грудева: Да много е добре да сме до полицията, защото те ни помагат в трудни моменти.

Христо Козлеков: Аз очаквам полицията да ни защитава и те да ни помагат и ние да се защитаваме сами.

Практиката досега е доказала, че преминалите през полицейската школа ученици успяват по-добре да се справят с агресията и не се поддават на вредни въздействия.