НОВИНИ

Полицаите-дилъри от София набирали клиенти и разчиствали конкуренцията

Двама униформени полицаи от София бяха задържани за разпространение на наркотици. Те са доставяли опиатите на уличните пласьори в работно време с патрулния автомобил. Дори са борели с уличната конкуренция в района.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 02.12.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Наркогрупата попада на мушката на антимафиотите преди около година, при разследването на палеж на автомобил и побой. Става ясно, че това са част от силовите действия на групата, която местните хора в Нови Искър, Мировяне, Требич и Доброславци наричат "Фирмата".

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили, принуждавали различни лица да разпространяват наркотици за тях.

Разследващите от ГДБОП попадат на следите на двама свои колеги от столичното Второ районно. Униформените били служители на "Охранителна полиция" и отговаряли за патрулната дейност именно за тези населени места.

Сийка Милева: Те са играели много важна роля в състава на групата. Подпомагали дейността на групата като разчиствали терена от други разпространители на наркотични вещества, които не били част от горепосочената група. Също така те арестували посочени от ръководителя на групата лица срещу заплащане.

Полицаите имали и друга задача - да набират клиенти, като за целта трябвало да намират наркозависими и да ги принуждават, включително чрез заплахи и побой, да купуват дрога именно от дилъри на тяхната група, а не от конкуренцията.

Стефан Банков, зам.-директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР: Единият от служителите е в съседски и приятелски взаимоотношения с един от участниците в групата. Т.е. взаимовръзката между тях датира отдавна и традиционната комуникация между служителите на МВР и другите участници е по телефони - т.н. прави телефони, те са все пак служители с опит.

В дома на един от обвиняемите е намерен над половин килограм амфетамини скрит в кучешка храна. Една доза струвала 25 лева.

Сийка Милева: В друго жилище, което е обитавано от друг обвиняем, са иззети наркотични вещества намерени в спалнята в детско креватче.

Повдигнати са обвинения на 10-има участници в групата. Според разследващите е възможно да се съберат доказателства и за други служители на МВР, които са били част от тази наркосхема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна климатичната конференция в Мадрид
Започна климатичната конференция в Мадрид
Прокуратурата ще проверява пренасочването на вода от язовир Студена
Прокуратурата ще проверява пренасочването на вода от язовир Студена