НОВИНИ

Полицаите ще получат пари за униформи за периода от 2011 - 2015 г.

Без дебати народните представители приеха на второ четене промени в Закона за МВР, според които на служителите, които не са получили униформи от 2011 до 2015 г.ще бъде изплатена левовата им равностойност накуп.Около 29 млн.лв. ще са необходими за изплащане им. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред журналисти в парламента след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР.

bnt avatar logo
от БТА
10:29, 13.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В закона беше записано, че на държавните служители на МВР, които са имали право на униформено облекло за 2011, 2012, 2013, 2014 или 2015 г. и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка една от изброените години.

След изплащане на левовата равностойност няма да се предоставя униформено облекло за съответната година. Сумите няма да бъдат облагани с данъци и за тях няма да се изчисляват и внасят осигурителни вноски.

Преди да се пристъпи към изплащане на сумите, МВР ще направи разчет за всеки един служител, трябва да се направи и справка за напусналите униформени служители, каза Ципов. В този период са напуснали не малък брой служители и част от тях по всяка вероятност са получили т.нар. обезщетение за вещево доволство, обясни той. Редът за получаване на средствата за униформи ще бъде определен със заповед на министъра на вътрешните работи.

На въпрос за текучеството в МВР Ципов заяви, че се надява да се запази тенденцията от края на миналата година, когато са били назначени повече служители, отколкото са напуснали. Зам.-министърът призна, че има недостиг на кандидати за работа във вътрешното министерство. Показателен е последният конкурс за зоналното жандармерийско управление София, когато за 170 места се явиха 130 кандидати и бяха назначени около 90, коментира още той.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар във военна зона в Турция (ВИДЕО)
Голям пожар във военна зона в Турция (ВИДЕО)
Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ покори публиката в Белгия
Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ покори публиката в Белгия