Един от лидерите на социалното движение "жълтите жилетки" беше ранен сериозно в областта на окото от гумен куршум. Патронът е бил изстрелян от полицай по време на протестите през уикенда.

Гуменият куршум улучил активиста на "жълтите жилетки" Жером Родригес при протест в района на Площада на Републиката в центъра на Париж. Медицински екипи веднага дошли на мястото и оказали първа помощ на ранения, след което го превозили до болница.

Жером Родригес: Наложи се да ми оперират окото и в следващите една две седмици няма да мога да виждам с него.

Около 80 хиляди полицаи са били ангажирани из цялата страна за справяне и потушаване на с протестите на "жълтите жилетки". Въпреки опитите на президента за диалог с представители на местните власти и протестиращи, недоволството не стихва вече 12-та седмица.

Жером Родригес: Обявявам стачка на 5 февруари, за да нанесем удар върху френската икономика и удар върху нашите шефове - приятелите на Макрон. Нека после те да му се оплакват.

Въвеждането на оръжията с гумени куршуми от нов тип в полицията предизвикаха гневни обществени коментари. Към екипировката на силите на реда в събота за пръв път бяха добавени и камери, които да следят действията им при потушаване на безредици.