НОВИНИ

Полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с чумата по свинете

Огнищатата на африканска чума по свинете продължават да се увеличават. Те вече са 15. Според земеделския министър Десислава Танева, финансовата подкрепа от 3,7 млн. лева, която правителството отпусна за борба с болестта, няма да бъде достатъчна, защото има нужда от хора, които да помагат с физически труд. Затова полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с овладяването на заразата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 17.07.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Китай е сочен като най-страшния пример - там чумата по свинете постепенно отказва китайците от свинското.

Венцислав Славов, мениджър на свинеферма: Ако това се случи при нас, това ще бъде една национална катастрофа и за икономиката в страната, за която моите деца, ще четат след време в учебниците.

Индустриалните ферми в България имат една от най-добрите биосигурности, не само в Европа, а и в света. Но поражения за сектора у нас вече има.

д-р Руман Караманов, свиневъд: Тамън бяхме пробили някъде да продаваме животни, да изнасяме от България, ето на - ние сме порязани и не можем да изнесем едно прасе, затова защото има чума в България.

Според свиневъдите положението е извънредно и за него са нужни извънредни мерки. Затова държавата обеща да даде такива - като обедини силите на няколко министерства. Те ще се опитат да спрат някои порочни практики, които разпространяват заразата.

Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните: Вече имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните.
Михаил Златанов, началник на политически кабинет на министъра на вътрешните работи: Ще бъде засилен контрола на всички гранични пунктове.
Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: Очакваме, че българската военна полиция, заедно с националната полиция, по силата на закона за военната полиция да участва в контрола на движението в 20-километровите зони на огнищата.

Извънредни мерки ще има и в горите. Тъй като там дивите свине разпространяват заразата, паричното поощрение за ловците ще бъде вдигнато.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: За отстрел на дива свиня - на 150 лева в 20-километровите зони около огнищата.

Свиневъдите обаче искат още мерки - срещу личните стопанствата, които не са регламентирани и не отговарят на биосигурността.

д-р Руман Караманов, свиневъд: Не може прасета да се отглеждат незаконно на територията на страната.

Te се обръщат към кметовете, които трябва да упражнят по-голям контрол към стопаните на животни. Според тях само така можем да спасим от съдбата на Китай и да стигнем чехите, които засега са се справили най-добре с проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисиите по отбрана и финанси гласуваха договорите за F-16
Комисиите по отбрана и финанси гласуваха договорите за F-16
Срив на Фейсбук в десетки държави
Срив на Фейсбук в десетки държави