Огнищатата на африканска чума по свинете продължават да се увеличават. Те вече са 15. Според земеделския министър Десислава Танева, финансовата подкрепа от 3,7 млн. лева, която правителството отпусна за борба с болестта, няма да бъде достатъчна, защото има нужда от хора, които да помагат с физически труд. Затова полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с овладяването на заразата.

Китай е сочен като най-страшния пример - там чумата по свинете постепенно отказва китайците от свинското.

Венцислав Славов, мениджър на свинеферма: Ако това се случи при нас, това ще бъде една национална катастрофа и за икономиката в страната, за която моите деца, ще четат след време в учебниците.

Индустриалните ферми в България имат една от най-добрите биосигурности, не само в Европа, а и в света. Но поражения за сектора у нас вече има.

д-р Руман Караманов, свиневъд: Тамън бяхме пробили някъде да продаваме животни, да изнасяме от България, ето на - ние сме порязани и не можем да изнесем едно прасе, затова защото има чума в България.

Според свиневъдите положението е извънредно и за него са нужни извънредни мерки. Затова държавата обеща да даде такива - като обедини силите на няколко министерства. Те ще се опитат да спрат някои порочни практики, които разпространяват заразата.

Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните: Вече имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните.
Михаил Златанов, началник на политически кабинет на министъра на вътрешните работи: Ще бъде засилен контрола на всички гранични пунктове.
Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: Очакваме, че българската военна полиция, заедно с националната полиция, по силата на закона за военната полиция да участва в контрола на движението в 20-километровите зони на огнищата.

Извънредни мерки ще има и в горите. Тъй като там дивите свине разпространяват заразата, паричното поощрение за ловците ще бъде вдигнато.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: За отстрел на дива свиня - на 150 лева в 20-километровите зони около огнищата.

Свиневъдите обаче искат още мерки - срещу личните стопанствата, които не са регламентирани и не отговарят на биосигурността.

д-р Руман Караманов, свиневъд: Не може прасета да се отглеждат незаконно на територията на страната.

Te се обръщат към кметовете, които трябва да упражнят по-голям контрол към стопаните на животни. Според тях само така можем да спасим от съдбата на Китай и да стигнем чехите, които засега са се справили най-добре с проблема.