НОВИНИ

От нашия кореспондент: Полиция и армия по улиците на Брюксел

Вече се появи непотвърдена информация, че терористичната групировка „Ислямска държава" е поела отговорност за днешните експлозии в Брюксел. Това съобщава белгийското издание, като се позовава на кюрдска информационна агенция. Полиция и армия по улиците на Брюксел - повишиха степента на терористична тревога до последната - четвърта. Белгийски медии съобщават и за първи арести след атентатите. Повече за ситуацията в Брюксел от нашия кореспондент Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
16:04, 22.03.2016
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Арести има, но не се съобщават къде са. Властите помолиха медиите, дори и да имат някаква информация, да не съобщават къде се случват, заяви нашият кореспондент в Брюксел Владислав Велев.

БНТ също показа кадри от полицейските операции, но спази молбата на белгийските власти да не съобщава от къде са кадрите.

Полицията търси поне един терорист, стана ясно по-рано днес след изказване на външния министър на Белгия Дидие Рейндерс.

Информацията до този момент е за най-малко 34 загинали и 134 ранени при двата взрива. Убитите на летището са 14 души, а ранените са 134. Ранените при взрива в метрото са 20, а ранените повече от 100. Пораженията на летището и в метрото са огромни.

Преди минути се появи нова информация около взрива в метрото. Според нея е засегнат 1 вагон от общо 3. Взривът е станал или на перона, или във втория вагон. Засегнат е вторият вагон и част от третия. Експлозията е станала при потегляне на влака към станция "Ар Лоа", която е обратна в посока на Европейската комисия. Машинистът на влака веднага е спрял и е осигурил евакуацията на хората.

Твърде възможно е да има невзривени колани-бомби, за което предположиха някои медии. В моменти като този всяка информация може да бъде опровергана, защото не се знае точно какво се е случило.

Владислав Велев предава, че ситуацията в белгийската столица започва да се успокоява. По улиците има доста хора, защото градският транспорт не работи, а хората започват да се прибират от работа.

Излезе съобщение от кметството на Брюксел, че родителите могат да вземат децата си в нормално време от училище.
Някои европейски институции и банки са затворени.

Ето какво разказаха очевидци пред камерата на "По света и у нас":

Анонимен: Не мога да кажа цифра, но имаше много, много ранени. Това е катастрофа. Нямам думи... Видях хората.... не е за вярване!
Ние бяхме на 30 метра... Трима души от моето семейство са там, толкова близо...
Бяхме всички заедно в залата. Всичко започна до тоалетните. Тъкмо излизах и една минута по-късно се случи това.

Кор Себрактс: Да, усетих експлозията и сложих куфара си като щит, стъкло прохвърча покрай мен.
Видяхме само счупени прозорци. Не получихме никаква информация.
Ханс Клосе, Германия: Вървях през пълен хаос, пръснати вещи, счупени стъкла, дим, вода капеше от тавана. Трябваше да минем през всичко това, докато ни евакуираха.

Хронологията на днешните атентати в Брюксел можете да проследите ТУК

Още информация от нашия кореспондент в Брюксел Владислав Велев вижте ТУК

Повече за мерките за сигурност в Европа прочетете ТУК

Създават подслон на българи в нужда в мисиите

МВР свика спешно заседание на националния оперативен щаб по сигурността








Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След атентата в Брюксел: Създават в мисиите подслон за българи
След атентата в Брюксел: Създават в мисиите подслон за българи
Военни хеликоптери облитат небето над Петрич
Военни хеликоптери облитат небето над Петрич